Ο Κέρι για τον Πούτιν: να αποδείξει ότι υποστηρίζει την ειρήνη

Ο Κέρι για τον Πούτιν: να αποδείξει ότι υποστηρίζει την ειρήνη

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να αποδείξει ότι υποστηρίζει την ειρήνη στην Ουκρανία και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο πρόεδρος Πούτιν να αποδείξει με τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια ότι όντως υποστηρίζει πλήρως την ειρήνη» στην Ουκρανία, είπε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Την απάντηση αυτή έδωσε σχολιάζοντας την απόφαση της άνω βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του ίδιου, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι» με το αίτημα του Ρώσου προέδρου. Παρόλα αυτά ο Κέρι σημείωσε «είναι ένα μεγάλο βήμα, όμως μπορεί να ανατραπεί σε δέκα λεπτά και όλος ο κόσμος το ξέρει».

«Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες πράξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο. Είναι κρίσιμης σημασίας, ο Πούτιν, να σταματήσει την εισροή όπλων και μαχητών δια μέσου των συνόρων, να ζητήσει δημοσίως από τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους, να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό και να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να προετοιμάσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Δεν ανακοινώνουμε έναν νέο γύρο κυρώσεων σήμερα, όμως θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να τις προετοιμάσουμε στην περίπτωση που οι συνθήκες στο έδαφος το απαιτήσουν. Οπότε συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να προετοιμαστούμε για αυτό».

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ