Ο Μπορέλ αρνείται ότι τα σχόλιά του περί «ζούγκλας» ήταν ρατσιστικά

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και σε νέες του δηλώσεις αρνήθηκε ότι ήταν ρατσιστικές, ζήτησε συγγνώμη από οποιονδήποτε ενδέχεται να προσέβαλε.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επέκρινε τα σχόλια του Μπορέλ χαρακτηρίζοντάς τα «ανάρμοστα και ρατσιστικά», ενώ κατήγγειλε ότι «συμβάλλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως». Κάλεσε μάλιστα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις.

Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».


Σε ανάρτησή του αργά χθες, ο Μπορέλ εξήγησε ότι χρησιμοποίησε τον όρο «ζούγκλα» για να περιγράψει τις ολοένα και περισσότερες χώρες που χρησιμοποιούν τη βία, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό, συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες.


«Όταν μίλησα για ‘ζούγκλα’ εννοούσα την ενίσχυση αυτού του άνομου κόσμου και της αταξίας. Η αναφορά μου στη ‘ζούγκλα’ δεν είχε ρατσιστική, πολιτική ή γεωγραφική σημασία. Όντως και δυστυχώς η ‘ζούγκλα’ είναι παντού, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτή την τάση και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς τους σπουδαστές», εξήγησε.

«Κάποιοι παρερμνήνευσαν τη μεταφορά ως ‘αποικιοκρατικό ευρωκεντρισμό’. Λυπάμαι που κάποιοι ένιωσαν ότι προσεβλήθησαν», πρόσθεσε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι νιώθει πως η Ευρώπη είναι πάρα πολύ συχνά ευρωκεντρική και πρέπει να μάθει τον υπόλοιπο κόσμο καλύτερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ