Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συζητούν για κοινές πυρηνικές ασκήσεις με τη Ν. Κορέα

Οι ΗΠΑ δεν συζητούν για κοινές πυρηνικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του, καθώς οι εντάσεις αναζωπυρώνονται με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είχε δηλώσει ότι η Σεούλ και η Ουάσινγκτον συζητούν πιθανές κοινές ασκήσεις με τη χρήση αμερικανικών πυρηνικών μέσων, ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τo Νότο ως τον «αναμφισβήτητο εχθρό» του.

«Όχι», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν συζητά επί του παρόντος κοινές πυρηνικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα. Μόλις είχε επιστρέψει από διακοπές στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου τον συνόδευε ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο σχεδιασμός, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση θα πρέπει να διεξάγονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει ο Γιουν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Chosun Ilbo.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Γιουν είπε πως ο κοινός σχεδιασμός και η ασκήσεις θα αποσκοπούσαν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των «εκτεταμένης αποτροπής» των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον ήταν επίσης «αρκετά θετική» στην ιδέα αυτή.

Ο όρος «εκτεταμένη αποτροπή» σημαίνει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού, ιδίως των πυρηνικών του δυνάμεων, να αποτρέπει επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Γιουν δημοσιεύθηκαν μία ημέρα αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Κιμ Γιονκ Ουν ζήτησε την ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και την «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ο Κιμ δήλωσε ότι η Νότια Κορέα έχει γίνει ο «αναμφισβήτητος εχθρός» του Βορρά και ανέπτυξε νέους στρατιωτικούς στόχους, υπονοώντας ένα ακόμη έτος εντατικών δοκιμών όπλων και έντασης.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, σε μια σπάνια οπλική δοκιμή αργά τη νύχτα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σε συνέχεια της εκτόξευσης τριών βαλλιστικών πυραύλων το Σάββατο.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι τα βλήματα εκτοξεύθηκαν από το εξαιρετικά μεγάλο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, το οποίο, όπως είπε ο Κιμ, «έχει ολόκληρη τη Νότια Κορέα εντός του βεληνεκούς κρούσης και είναι ικανό να μεταφέρει τακτικές πυρηνικές κεφαλές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ