Ο αυστριακός Τύπος για την απόφαση του Eurogroup

Ο αυστριακός Τύπος για την απόφαση του Eurogroup

Στη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στην άτυπη σύνοδό του στην Αθήνα, για την εκταμίευση στην Ελλάδα της επόμενης δόσης από το δεύτερο πακέτο στήριξης, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, σχεδόν στο σύνολό του ο αυστριακός Τύπος, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος και συγκεκριμένα τα 6,3 δισεκατομμύρια, θα καταβληθεί ήδη τέλη Απριλίου και ανά ένα δισεκατομμύριο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

“Περαιτέρω δισεκατομμύρια για τους Έλληνες”, σημειώνει ότι εντυπωσιακά γρήγορα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ένα παραπέρα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ήδη τέλη Απριλίου θα υπάρξει το πρώτο έμβασμα 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσθέτει δε, πως το πρόγραμμα διάσωσης κατέστη δυνατόν, καθώς οι Έλληνες ψήφισαν, λίγο πριν την άφιξη των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα, μερικά από καιρό εκπρόθεσμα μέτρα, ενώ στη συνέχεια παρατηρεί ότι παρ’ όλες τις πολλαπλές ευρωπαϊκές βοήθειες, οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί, με τους νέους και τους ηλικιωμένους να πλήττονται σκληρά από την πολιτική λιτότητας.

Η εφημερίδα “Κουρίρ”, με τίτλο “Ελλάδα – Φρέσκο χρήμα αλλά χωρίς τρίτο πακέτο βοήθειας”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «ακριβώς στην Αθήνα, καθότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από πολύμηνες ταλαντεύσεις, αποφάσισαν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, δίνοντας “πράσινο φως” για την εκταμίευση 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος -6,3 δισεκατομμύρια- θα εισρεύσουν τέλη Απριλίου εν μέσω προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό οι πιστωτές ενισχύουν τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η συντηρητική κυβέρνηση πέρασε, μόλις το Σαββατοκύριακο στη Βουλή, με εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία, ένα νέο πακέτο μετα��ρυθμίσεων.

Η Αθήνα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αποπληρώσει χρέη δισεκατομμυρίων, και σε ανταπόδοση των χρημάτων που αποδεσμεύτηκαν, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει γρήγορα ιδιωτικοποιήσεις και να αναδιαρθρώσει τον ενεργειακό τομέα, αναφέρει η “Κουρίρ”, παραθέτοντας στη συνέχεια δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, ότι είναι πολύ νωρίς για μια συζήτηση ως προς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, πως προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.

Στην εκτενή ανταπόκριση της εφημερίδας “Βίνερ Τσάιτουνγκ”, γίνονται ευρείες αναφορές τόσο στην απόφαση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στους επαίνους που αυτοί εξέφρασαν για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, όσο και στο υψηλό κοινωνικό κόστος εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας.

Τονίζεται πως από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε το σεβασμό του για τις προσπάθειες της χώρας -η οποία, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, έπειτα από χρόνια ύφεσης πέτυχε και πάλι ένα πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη- αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος επέμενε στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στην ανταπόκριση επισημαίνονται οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της υψηλής ανεργίας -“της υψηλότερης στην ΕΕ”-, κατά των απολύσεων, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των περικοπών σε κοινωνικές παροχές, της απειλής φτώχειας για ολοένα και περισσότερες οικογένειες, ενώ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας και πως θα ήθελε να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η εφημερίδα “Ντερ Στάνταρτ”, με τίτλο “Η Ελλάδα λαμβάνει 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται έως τα μέσα του 2015”, αναφερόμενη διεξοδικά στην απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της επόμενης δόσης -που όπως τονίζει οφείλεται στην “τεράστια πρόοδο” που έκανε η χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup- παρατηρεί πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί τώρα να αναπνεύσει καθώς τον Μάιο εκκρεμούν πληρωμές δισεκατομμυρίων ευρώ για ομόλογα.

Στην ίδια εφημερίδα, σε σχόλιό του ο απεσταλμένος της στην Αθήνα κάνει λόγο για επικείμενη μεταπήδηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην κορυφή της Τράπεζας της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημειώνει, θα ήταν η επιβράβευση για το έργο του στην εξεύρεση λύσεων στην πλέον προβληματική χώρα της Νομισματικής Ένωσης, και αναφέρει ότι οι ίδιοι οι υπουργοί της ευρωζώνης στήριξαν προσωπικά τον κ. Στουρνάρα, αποδεσμεύοντας εκείνα τα χρήματα από το ταμείο διάσωσης που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2015.

Προσθέτει δε, ότι αυτό δεν είναι και λίγο, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από λίγο καιρό γινόταν λόγος για τους “τεμπέληδες Έλληνες” και κάποιοι ήθελαν να αποπέμψουν τη χώρα από το ευρώ και την ΕΕ, πράγματα για τα οποία βέβαια δεν γίνεται πλέον λόγος, έπειτα από τις βίαιες περικοπές και τον πολύ πόνο που δοκίμασαν οι πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ