NYT: Νέα διακοπή στις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης – Παρενέργειες σε δεύτερο εθελοντή

Νέα διακοπή σημειώνεται στις δοκιμές του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, αφού μια γυναίκα εθελόντρια φέρεται να παρουσίασε σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η γυναίκα φέρεται να εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ενώ η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε τη διάγνωση σ’ αυτήν τη δεύτερη περίπτωση Πηγή από το στενό περιβάλλον της γυναίκας είπε στους ΝΥΤ ότι η ασθένεια είχε επισημανθεί ως εγκάρσια μυελίτιδα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η παρενέργεια που παρατηρήθηκε και στη δεύτερη εθελόντρια στις δοκιμές του εμβολίου, είναι σπάνια, αλλά κρίνεται σοβαρή. Οι ειδικοί είπαν ότι η εύρεση ακόμη και μιας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων στη δοκιμή θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

“Εάν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, τότε αυτό αρχίζει να μοιάζει με επικίνδυνο μοτίβο. Εάν εμφανιστεί μια τρίτη περίπτωση νευρολογικής νόσου στην ομάδα εμβολίων, τότε αυτό μπορεί να να σημειώσει και το τέλος του εμβολίου”, σημείωσε ο Μαρκ Σλίφκα, ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, “οι ειδικοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχουσες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία. Αυτές οι περιπτώσεις ώθησαν την εταιρεία να σταματήσει τις δικές της δοκιμές δύο φορές, τη δεύτερη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα”.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται στη Βρετανία, στην Ινδία, στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως υπογραμμίζουν οι “New York Times”, οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί να αποδεχθούν εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι ρυθμιστικές Αρχές, που δέχτηκαν πίεση από τον πρόεδρο για αποτελέσματα πριν από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν ένα μη αποδεδειγμένο ή μη ασφαλές εμβόλιο.

Παράλληλα, δημοσίευση 111 σελίδων της AstraZeneca, γνωστή ως πρωτόκολλο, σημειώνει ότι ο στόχος είναι ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, το όριο δηλαδή που έχει καθορίσει ο αμερικανικός FDA.

“Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει πιο νωρίς τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση” υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ