Ντάρια Τρέποβα: Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ

Η επίσημα πλέον κατηγορούμενη για τον φόνο του στρατιωτικού  μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι στην Ρωσία, η Ντάρια Τρέποβα, είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, από την οποία κανείς δεν θα περίμενες να μεταφέρει βόμβα και να κάθεται σχεδόν δίπλα της, περιμένοντας να εκραγεί.

Ρωσία: Η στιγμή της έκρηξης στην καφετέρια όπου έπεσε νεκρός ο στρατιωτικός μπλόγκερ

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η Τρέποβα παραδέχτηκε μεν ότι αυτή μετέφερε το αγαλματίδιο στην εκδήλωση, αλλά δεν αποκλείεται η παραδοχή της να είναι προϊόν ανακριτικών πιέσεων. Το βασικό ζήτημα στην υπόθεση είναι αν η Τρέποβα γνώριζε ότι το αγαλματίδιο περιέχει εκρηκτικά. Αν δηλαδή γνώριζε ότι η ίδια μετέφερε βόμβα.  Στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει φως η μέχρι τώρα ζωή της. Αλλά από τα όσα είναι γνωστά ως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να κάνουν την Τρέποβα πέραν πάσης αμφιβολίας ένοχη.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η τρομοκρατική ενέργεια, όπως περιγράφεται τώρα η δολοφονία, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την Ουκρανία. Λένε ακόμη ότι η συλληφθείσα υποστηρίζει το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK), επικεφαλής του οποίου είναι ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Έτσι κι αλλιώς η σύλληψη της Ντάρια Τρέποβα  για τη δολοφονία του Tatarsky έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν της και την πολιτική της δράση.

Το περιβάλλον της

Οι φίλοι και η οικογένειά της λένε ότι ενώ ήταν ακτιβίστρια κατά του πολέμου – φέρεται να έχει συλληφθεί σε μια αντιπολεμική διαδήλωση στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – οι απόψεις της δεν ήταν ριζοσπαστικές και δεν ήταν ικανή να δολοφονήσει.


Ένας γνωστός της είπε στο BBC ότι η Ντάρια πήγε σχολείο στην πόλη Πούσκιν έξω από την Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου). Είπε ακόμα ότι ότι «δεν φαινόταν να έχει πολιτικές απόψεις τότε». Άλλες πηγές λένε ότι αργότερα γράφτηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Πετρούπολης, αν και δεν είναι σαφές σε ποια σχολή ούτε και αν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Σύμφωνα με μια φίλη της, δούλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατάστημα vintage ρούχων στην Πετρούπολη, αλλά παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα για να μετακομίσει στη Μόσχα.

Ο γάμος που ήταν αστείο

Ο σύζυγός της Ντμίτρι Ρίλοφ λέει ότι μπορεί να την εξαπάτησαν. Η Ντάρια είναι παντρεμένη. Ο σύζυγός της Ντμίτρι Ρίλοφ λέει ότι μπορεί να την εξαπάτησαν. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό είναι παντρεμένο το ζευγάρι. Σε συνέντευξή τους στο κανάλι Agentstvo, φίλοι της Τρέποβα είπαν ότι ο γάμος τους ήταν ένα «αστείο» και ότι στην πραγματικότητα ήταν απλώς φίλοι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και οι δύο συνελήφθησαν στην αντιπολεμική συγκέντρωση στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.  Τότε η Τρέποβα τέθηκε υπό κράτηση για 10 ημέρες, προφανώς επειδή αγνόησε τις εντολές της αστυνομίας που ζητούσε να διαλυθεί η διαδήλωση.

Ο σύζυγος

Ο Ντμίτρι Ρίλοφ λέγεται ότι είναι μέλος μιας μικρής περιθωριακής ομάδας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και λέγεται Libertarian Party (Απελευθερωτικό Κόμμα). Το κόμμα συμμετείχε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και το BBC ρώτησε για τον Ρίλοφ. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι ο σύζυγος της Ντάρια είχε μεταναστεύσει. Οι άνθρωποι του κόμματος ανέφεραν επίσης στο κανάλι Telegram SOTA ότι η Τρέποβα δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και ότι το κόμμα καταδίκαζε τη δολοφονία του Τατάρσκι.

Ορισμένες αναφορές λένε ότι ο κ. Ρίλοφ καταζητείται επίσης σε σχέση με τη δολοφονία. Ο Ρίλοφ πάντως δήλωσε στο SVTV News ότι η γυναίκα του δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει οικειοθελώς φόνο. «Πιστεύω ότι η γυναίκα μου εξαπατήθηκε», είπε. «Ναι, είναι αλήθεια ότι κανένας από τους δύο δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι ανεπίτρεπτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε».

Τα ΜΜΕ

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τρέποβα  να μην γνώριζε τι υπήρχε στο αγαλματίδιο. Επίσης, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα είχε αλληλογραφία με τον Τατάρσκι και είχε παρακολουθήσει προηγούμενες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ