Νότια Κορέα: Ο στρατός δηλώνει ότι θα διατηρήσει την επιβολή του στρατιωτικού νόμου μέχρι να τον ακυρώσει ο πρόεδρος

Παρά την αποχώρησή του από την Βουλή, ο στρατός στην Νότια Κορέα δηλώνει ότι θα διατηρήσει επιβολή του στρατιωτικού νόμου έως ότου τον άρει ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ, ο οποίος όμως δεν έχει εμφανιστεί μετά το διάγγελμα με το οποίο κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.

Η ανακοίνωση του στρατού έγινε παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε για να εμποδίσει την επιβολή του, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.
Μετά την καταψήφιση του διατάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις απομακρύνονται από το κτίριο.

O Woo Won-Shik, ενημέρωσε επίσημα το γραφείο του προέδρου και το υπουργείο Άμυνας, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην οποία πήραν μέρος όσοι βουλευτές κατόρθωσαν να φτάσουν στην Βουλή και να μπουν στο αποκλεισμένο από την αστυνομία κτίριο. Όσοι ήταν παρόντες (190) καταψήφισαν όλοι, ομόφωνα, το προεδρικό διάταγμα, ανεξαρτήτως της κομματικής του προέλευσης.

 

Νομικά, ο πρόεδρος πρέπει τώρα να άρει τον στρατιωτικό νόμο, αλλά πολιτικά, δεν είναι σαφές πώς θα ενεργήσει.  Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον πρόεδρο Γιουν από τότε που μίλησε στο έθνος.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Γιουν και δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Καθώς οι στρατιώτες φεύγουν από την Βουλή, οι βουλευτές παραμένουν στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν αποκλείσει την Εθνοσυνέλευση.

Οι διαδηλωτές έξω από την Βουλή συγκεντρώθηκαν μετά από έκκληση του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν δίστασαν να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς, που είχαν ζώσει τον περίβολο του συγκροτήματος της Εθνοσυνέλευσης.

Με τους βουλευτές στην αίθουσα συνεδριάσεων, τον στρατό να αποχωρεί από το κτίριο της Βουλής και τους πολίτες να μένουν έξω από τον περίβολο του συγκροτήματος, πολλά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ουσία πρόκειται για πραξικόπημα φιάσκο. Ωστόσο ο στρατός, δηλώνοντας ότι θα εφαρμόσει τον στρατιωτικό νόμο, δείχνει ότι  παραμένει πιστός στον εξαφανισμένο πρόεδρο Γιουν Γιολ.

Φωτογραφίες με τανκς να παρατάσσονται στους δρόμους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία.

Με τον στρατιωτικό νόμο σε ισχύ, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδοτικές δραστηριότητες αναμένεται ότι θα τεθούν υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ