Νίκη για ARENA

Το κυβερνών κόμμα στο Ελ Σαλβαδόρ υπέστη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, εξέλιξη που εν μέρει αποδίδεται στην αγανάκτηση μεγάλου μέρους των πολιτών για την κλιμάκωση της εγκληματικότητας στην μικρή, φτωχή κεντροαμερικανική χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες.

Το συντηρητικό κόμμα Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία (ARENA) πήρε άλλες 15 έδρες φθάνοντας τις 33 επί συνόλου 84 με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένος από την εκλογική επιτροπή. Το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) απώλεσε τέσσερις έδρες και θα έχει 31 στη νέα βουλή, γεγονός που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Φούνες, πρώην δημοσιογράφο ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2009 τερματίζοντας την διακυβέρνηση του ARENA επί δύο δεκαετίες.

Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του κέρδισαν το αριστερό FMLN σε σημαντικά προπύργιά του, αποσπώντας νίκες σε σημαντικές πόλεις στις δημοτικές εκλογές. «Ιστορική νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Νόρμαν Κιχάνο, ο οποίος επανεξελέγη δήμαρχος στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. «Έχουμε την πλειοψηφία στη βουλή και θα αλλάξουμε την πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Συνολικά το ARENA κέρδισε 114 από τις συνολικά 262 δημαρχίες, έναντι 92 του FMLN.

Οι παρατηρητές που είχε στείλει στη χώρα ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών διαπίστωσαν παρατυπίες, δυσλειτουργίες και εμπόδια στην εκλογική διαδικασία, όπως η καθυστέρηση στο άνοιγμα πολλών εκλογικών κέντρων και το γεγονός ότι αναιρέθηκε η μυστικότητα της ψήφου για πολλούς πολιτες.

Το αποτέλεσμα μοιάζει να καθιστά το FMLN πιο εξαρτημένο από την υποστήριξη του δεξιού κόμματος Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα (GANA), το οποίο είχαν σχηματίσει αποχωρήσαντες από το ARENA στην προηγούμενη βουλή, παίρνοντάς του πάνω από 12 έδρες. Το GANA, το οποίο καταλαμβάνει 11 έδρες (-5) έχει ήδη υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φούνες.

Ο Φούνες είναι ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη ως υποψήφιος του FMLN, το κόμμα που αποτελεί την μετεξέλιξη του αντάρτικου που πολεμούσε επί 12 χρόνια μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση. Ο εμφύλιος τερματίστηκε το 1992, αφού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75.000 ανθρώπους.

Ο Φούνες ήδη χρειάστηκε την υποστήριξη του GANA για να εγκριθούν δύο νομοσχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Σεγούρα εκτίμησε ότι η προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να είναι πλέον πολύ πιθανή για το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ