Νίγηρας: 19 νεκροί σε νέα επίθεση κοντά στα σύνορα με το Μαλί

Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη στον Νίγηρα σε νέα επίθεση στην περιοχή της Μπανιμπανγκού (δυτικά), κοντά στα σύνορα με το Μαλί – όπου ήδη άλλοι 14 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί την Κυριακή από ενόπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες –, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες Πέμπτη.

Το πρωί της Τετάρτης, χωριό στην περιοχή αυτή μετατράπηκε σε «στόχο επίθεσης που διέπραξαν άγνωστοι ένοπλοι», με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει «τους 19 νεκρούς και (άλλους) 3 τραυματίες», καθώς και «έναν αγνοούμενο», απαρίθμησε το υπουργείο Εσωτερικών σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα χθες τοπικός αιρετός είχε μιλήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο για 18 νεκρούς και 4 τραυματίες στην επίθεση σε χωριό που απέχει κάπου 20 χιλιόμετρα από την Μπανιμπανγκού και βρίσκεται σε περιοχή όπου οι άμαχοι μετατρέπονται πλέον συχνά σε στόχο ενεργειών φερόμενων ως τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, μόνο την τρέχουσα εβδομάδα έχουν δολοφονηθεί συνολικά 33 άμαχοι στην περιοχή.

Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επίθεση εναντίον άλλου χωριού της ίδιας κοινότητας, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί.

Όπως και μετά την πρώτη επίθεση, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες.

Η κοινότητα Μπανιμπανγκού βρίσκεται στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σε αυτή την κοινότητα φερόμενοι ως τζιχαντιστές επιτέθηκαν στα μέσα Μαρτίου σε οχήματα που επέστρεφαν από εβδομαδιαίο παζάρι και έβαλαν παράλληλα στο στόχαστρο χωριό σκοτώνοντας συνολικά 66 ανθρώπους, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Την 24η Ιουνίου, δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε χωριά στην Τοντικιουιντί, κοινότητα που γειτονεύει με την Μπανιμπανγκού.

Στην ίδια αγροτική κοινότητα διαπράχθηκαν εξάλλου τον Ιανουάριο εξαιρετικά πολύνεκρες επιθέσεις σε δύο χωριά: κάπου 100 άμαχοι δολοφονήθηκαν από ένοπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες, που κατόπιν διέφυγαν στο γειτονικό Μαλί.

Η περιφέρεια Τιλαμπέρι παραμένει αποσταθεροποιημένη, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Δύναμη περίπου 1.200 ανδρών του στρατού του Τσαντ, τους οποίους συνοδεύει η φήμη ότι είναι οι πλέον εμπειροπόλεμοι σε όλη την περιφέρεια, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των τριεθνών συνόρων στο πλαίσιο της δράσης της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας G5 Σαχέλ, στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ