Νέοι βουλευτές έγραψαν ιστορία

Νέοι βουλευτές έγραψαν ιστορία

Ιστορία έγραψαν ο Καράμπα Ντιάμπι και ο Τσαρλς Μ. Χάμπερ που έγιναν οι δύο πρώτοι μαύροι βουλευτές που θα καθίσουν στα έδρανα του γερμανικού κοινοβουλίου. Ήταν ανάμεσα στους 34 βουλευτές με ρίζες εκτός Γερμανίας που κέρδισαν έδρες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. 

Και οι δύο είναι γεννημένοι στη Σενεγάλη αλλά εδώ και δεκαετίες διαμένουν στη Γερμανία και ασχολούνται με την πολιτική τα τελευταία χρόνια. Ο 56χρονος, Τσάρλς Μ. Χάμπερ είναι μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και έχει μία εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ηθοποιού. 

Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης από τη Σενεγάλη και η μητέρα του ήταν Γερμανίδα από το Μόναχο. Ο θείος του Λέοπολντ Σενγκχορ ήταν πρώην πρόεδρος της Σενεγάλη. «Η πολιτική είναι παράδοση στην οικογένεια μας. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μοιραίο να συμβεί» είπε για την εκλογή του ο 56χρονος βουλευτής. 

Ο ίδιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν υποδύθηκε τον αστυνομικό διευθυντή Χένρι Τζόνσον στην γερμανική τηλεοπτική σειρά «Der Alte». Το 2002 ίδρυσε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για την στήριξη των νέων ανθρώπων, των φτωχών και των καλλιτεχνών από τη Σενεγάλη. Αντισυμβατικός, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του, δεν διστάζει να εμφανιστεί με την μηχανή του. Μάλιστα έχει φωτογραφηθεί αρκετά συχνά και στο πλευρό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. «Ήταν μία ιστορική νίκη. Συχνά είμαι ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που κάνω κάτι» παραδέχθηκε ο Τσάρλς Μ. Χάμπερ.

Ο 51χρονος Καράμπα Ντιάμπι είναι βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SDU) και μεγάλωσε στη Σενεγάλη. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας και τον μεγάλωσε η μεγαλύτερη αδελφή του, καθώς έχασε τους γονείς του όταν ήταν μόλις 7 ετών. Το 1985 ταξίδεψε με υποτροφία στην Ανατολική Γερμανία και σπούδασε χημικός, ενώ μόλις το 2001 κατάφερε να αποκτήσει την γερμανική υπηκοότητα. 

«Η εκλογή μου στη γερμανική βουλή είναι ιστορικής σημασίας» είπε ο 51χρονος χημικός που παραδέχθηκε ότι γιόρταζε την είσοδο του στην Μπούντεσταγκ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. 

Προτεραιότητα του θα είναι η προώθηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. «Κάθε παιδί που γεννιέται στη Γερμανία θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι επιτυχημένο στο σχολείο ανεξάρτητα από την κοινωνική κατάσταση ή το εισόδημα των γονέων τους» είπε ο Καράμπα Ντιάμπι. 

Και οι εκπλήξεις των γερμανικών εκλογών δεν σταματούν εδώ. Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ εξέλεξε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή. Η 35χρονη Κεμίλ Γιουσούφ γεννημένη από γονείς μετανάστες από την Τουρκία εξελέγη στην δυτική πόλη του Χάγκεν. Στο παρελθόν αρκετοί βουλευτές με τουρκική καταγωγή κάθισαν στα έδρανα της γερμανικής βουλής αλλά προέρχονταν είτε από τους Σοσιαλδημοκράτες είτε από το Κόμμα των Πρασίνων ή το Αριστερό Κόμμα. 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ