Νέο επικίνδυνο trend στο TikTok: Νέοι καταναλώνουν συμπληρώματα σκόνης χωρίς νερό

Το TikTok έχει εξελιχθεί σε έναν γίγαντα στα social media, καθώς τα σύντομα αστεία βίντεο είναι αυτό που θέλουν οι νεότερες γενιές.

Όμως κατά καιρούς στα social media κυκλοφορούν διάφορα trend, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα. Μία νέα τέτοια τάση «σαρώνει» τις τελευταίες ημέρες στο TikTok, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο νέο trend “Dry Scooping”, αρκετοί γυμναστές καταναλώνουν απευθείας συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σκόνης πριν τη γυμναστική τους. Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα πρέπει να διαλύονται σε νερό προτού καταναλωθούν.

Σε ιατρικό συνέδριο των ΗΠΑ αρκετοί ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς εκατομμύρια νέοι που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο, μπορεί να μιμηθούν τους γυμναστές και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

TikTok: 3 στα 10 βίντεο δείχνουν απευθείας κατανάλωση της σκόνης

Χρησιμοποιώντας το hashtag «preworkout» («προετοιμασία για την άσκηση»), οι ερευνητές βρήκαν και ανέλυσαν 100 βίντεο του TikTok. Μόνο στα οκτώ από τα 10 αυτά βίντεο έδειχναν τη σωστή χρήση της σκόνης.

Σε περισσότερα από 30 βίντεο, οι χρήστες εμφανίζονται να καταναλώνουν απευθείας τη σκόνη, ακολουθούμενη από μερικές γουλιές νερό ή άλλο υγρό. Τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 80 εκατ. likes.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σκόνης που καταναλώνονται πριν από την προπόνηση περιέχουν πολλά αμινοξέα, βιταμίνες και άλλα συστατικά, όπως καφεΐνη, με κύριο σκοπό την ενίσχυση της αντοχής πριν την άσκηση.

Όμως υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από τη λήψη πολλών διεγερτικών που ενισχύουν την ενέργεια. Για παράδειγμα, όπως τονίζουν, μια μεγάλη δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παρενέργειες, όπως ταχυκαρδίες ή χαμένους παλμούς.

Μια μεζούρα σκόνης μπορεί να περιέχει τόσο καφεΐνη όσο πέντε φλιτζάνια καφέ

Το σοκ στον οργανισμό μετά την απευθείας κατανάλωσης σκόνης μπορεί να προκαλέσει «αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού».

Επίσης η τυχαία εισροή της σκόνης στους πνεύμονες θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό ή λοίμωξη ή πνευμονία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ορισμένα συμπληρώματα που πωλούνται στο διαδίκτυο ενδέχεται να μην προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές ή να μην περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αρκετές, μάλιστα, έχουν απαγορευτεί για τη χρήση ουσιών όπως η συνθετική αμφεταμίνη που ονομάζεται DMAA και το διεγερτικό που ονομάζεται συννεφρίνη.

Πρόσφατα άρθρα εφημερίδων έχουν επίσης επισημάνει τους κινδύνους, αφού μια 20χρονη ινφλουένσερ των κοινωνικών μέσων από τις ΗΠΑ, που ονομάζεται Briatney Portillo, υποστήριξε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή, αφού κατανάλωσε αδιάλυτη σκόνη συμπληρώματος.

TikTok

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ