Νέα Υόρκη: Αποδείξεις για απάτη στον όμιλο του Τραμπ

Στο φως έφερε η έρευνα της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης στοιχεία που φαίνεται να αποδεικνύουν πρακτικές φοροδιαφυγής για τον όμιλο Τραμπ (Trump Organization), κυρίως υπερεκτίμηση και στη συνέχεια υποεκτίμηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που υπογράφει η εισαγγελέας Λέτισια Τζέιμς, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ομίλου Τραμπ, ο τέως πρόεδρος  των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε “την εξουσία απόφασης σε ένα μεγάλο εύρος πρακτικών της Trump Organization, περιλαμβανομένων εσφαλμένων δηλώσεων προς τρίτους, κυρίως οικονομικούς θεσμούς και τις αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS)”.

Η Λετίσια Τζέιμς, που θέλει να ακούσει σε αυτήν την υπόθεση τον Ντόναλντ Τραμπ και τα παιδιά του, Ιβάνκα και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, υπογράμμισε πως πρέπει να αναγκαστούν να καταθέσουν.

Ιβάνκα Τραμπ - Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ

“Έως τον Ιανουάριο του 2017, η κυρία Ιβάνκα Τραμπ ήταν η κύρια επαφή για τον μεγαλύτερο πιστωτή της Trump Organization, την Deutsche Bank. Σε σχέση με αυτήν τη θέση, η κυρία Τραμπ ήταν εκείνη από την οποία προερχόταν η αποστολή εσφαλμένων οικονομικών εγγράφων στην Deutsche Bank και το ομοσπονδιακό κράτος”, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Αναφέρεται επίσης πως “από το 2017”, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ διέθετε εξουσία για πολλά έγγραφα που περιελάμβαναν παραπλανητικές εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως μίας σουίτας στον Πύργο Τραμπ (Trump Tower), που δηλώθηκε τρεις φορές μεγαλύτερη του πραγματικού της μεγέθους και η αξία της οποίας υπερεκτιμήθηκε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η οικογένεια Τραμπ κατηγορεί την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, που έχει εκλεγεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, για πολιτικά κίνητρα και έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της “απειλή εναντίον της δημοκρατίας μας”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ καλούνταν ήδη στις αρχές Ιανουαρίου να εμφανιστούν για κατάθεση, στο πλαίσιο της εκτεταμένης αυτής έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 από την Τζέιμς, όμως ο πρώην πρόεδρος απάντησε στέλνοντας στην εισαγγελέα μια πρόταση 20 σελίδων με προφανή σκοπό να “ακυρώσει” αυτές τις κλήσεις.

“Οι Τραμπ πρέπει να συμμορφωθούν με τις νόμιμες κλητεύσεις μας για έγγραφα και μαρτυρίες επειδή κανείς σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να επιλέξει αν και πώς εφαρμόζεται ο νόμος σε εκείνον. Δεν θα παρεμποδιστούμε στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε αυτή την έρευνα και να διασφαλίσουμε πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Τζόουνς.

Η Λετίσια Τζέιμς έχει την υποψία πως εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η Trump Organization υπερεκτίμησε την αξία ορισμένων ιδιοκτησιών της όταν ζητούσε δάνεια από τράπεζες και πως υποεκτίμησε τις ίδιες ιδιοκτησίες ενώπιον των φορολογικών αρχών προκειμένου να πληρώσει λιγότερους φόρους.

Ο Έρικ Τραμπ,  επίσης  γιος του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου και αντιπρόεδρος της Trump Organization, κατέθεσε στις υπηρεσίες της Τζέιμς τον Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ