Νέα viral ​​οπτική ψευδαίσθηση: Αυτοί οι μπλε κύκλοι θα ξεγελάσουν τα μάτια σας

Πολλές εντυπωσιακές οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να παίξουν με τον εγκέφαλό σας, όμως αυτή εστιάζει στις μπλε αποχρώσεις.

Οι τρεις κύκλοι σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται σαν να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε — αλλά στην πραγματικότητα είναι όλοι το ίδιο χρώμα.

Με την πρώτη ματιά, η σφαίρα στα αριστερά φαίνεται σαν να είναι μια πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε από τον κύκλο στα δεξιά.

Ωστόσο, όταν βάζει κανείς τις σφαίρες δίπλα-δίπλα σε λευκό φόντο, μπορεί να δει ότι οι κύκλοι είναι πανομοιότυποι.

Δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία όρασης Lenstore, το σχέδιο είναι ένα παράδειγμα της οπτικής ψευδαίσθησης κορεσμού – όταν ένα αντικείμενο φαίνεται να αλλάζει χρώμα καθώς ταξιδεύει σε διαφορετικό φόντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα χρώμα.

Η φωτογραφία είναι ένα βασικό πρότυπο για να δείξει τον υποκειμενικό και αφηρημένο τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας κατανοεί τα χρώματα.

Ο φωτισμός και το φόντο ενός αντικειμένου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες. Όταν ο μπλε κύκλος μπαίνει σε μια πιο ανοιχτή απόχρωση μπλε φόντου, η αντίθεση θα μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κύκλος είναι πιο σκούρος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Το περιβάλλον και το φόντο ενός αντικειμένου είναι μια μεγάλη ένδειξη που βοηθά τον εγκέφαλό μας να αποκρυπτογραφήσει μια απόχρωση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ