Νέα κατάσχεση σούπεργιοτ – Ο ολιγάρχης Μελνιτσένκο και το ιστιοφόρο των 530 εκατ. ευρώ

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε στο λιμάνι της Τεργέστης το σούπερ γιοτ Sailing Yacht A, του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο. Οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και των πλούσιων επιχειρηματιών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αρχίσει να “ματώνουν” τους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες, στοχεύοντας στα πολυτελή αποκτήματά τους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο, αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ, 143 μέτρων μήκους και 25 μέτρων πλάτους. Η κατάσχεση εντάσσεται στα μέτρα σε βάρος Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μελνιτσένκο χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό Τύπο “ο βασιλιάς του άνθρακα και των λιπασμάτων”, καθώς του ανήκουν ο όμιλος λιπασμάτων EuroChem Group και η εταιρεία άνθρακα SUEK.

To Sailing Yacht A είναι σχεδιασμένο από τον Φίλιπ Σταρκ και έχει ναυπηγηθεί από τη Nobiskrug στη Γερμανία.

 

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του εντυπωσιακού γιοτ, Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο

Ο Andrey Igorevich Melnichenko (ρωσικά: Андрей Игоревич Мельниченко; Λευκορωσικά: Андрей Мельниченко) είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος βιομήχανος και ολιγάρχης.

Είναι ο ιδρυτής και πρώην δικαιούχος του παραγωγού λιπασμάτων EuroChem Group και της εταιρείας ενέργειας άνθρακα SUEK, και ήταν μη εκτελεστικός διευθυντής και στις δύο εταιρείες μέχρι τις 9 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με το Forbes, στις 10 Μαρτίου 2022, η καθαρή περιουσία του εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και είναι ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, από τον Μάιο του 2021, η καθαρή περιουσία του ήταν 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Melnichenko ήταν «πολύ νέος για να κερδίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990 που δημιούργησαν τις περιουσίες πολλών ολιγαρχών». Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να διαπραγματεύεται νομίσματα με δύο φίλους ενώ ήταν φοιτητής φυσικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Ενδιαφερόταν για την αγορά εμπορευμάτων και άρχισε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία σε άνθρακα και λιπάσματα, με την απόκτηση εργοστασίων και ορυχείων, πολλά από τα οποία ήταν προβληματικά. Πούλησε τα τραπεζικά του συμφέροντα το 2007, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στις βιομηχανικές επενδύσεις.

Οι επενδύσεις οδήγησαν στη δημιουργία της EuroChem, ενός κατασκευαστή λιπασμάτων και παγκόσμιου εξαγωγέα λιπασμάτων, και της SUEK, μιας εταιρείας ενέργειας άνθρακα.

Σύμφωνα με το Forbes, οι εταιρείες του Melnichenko φέρεται να επένδυσαν περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια στις βιομηχανίες τα τελευταία 15 χρόνια. Στη δεκαετία του 2000, ο Melnichenko ήταν μέρος της Στρογγυλής Τραπέζης των Βιομηχάνων ΕΕ-Ρωσίας (IRT), μια πλατφόρμα που αποτελείται από ηγέτες επιχειρήσεων από την ΕΕ και τη Ρωσία, οι οποίες εργάζονται με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

Ο Melnichenko είναι ένας από τους κύριους κοινωνικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους στη Ρωσία. Εκτός από τα φιλανθρωπικά και κοινωνικά επενδυτικά προγράμματα των δικών του εταιρειών, το Ίδρυμα Andrey Melnichenko τρέχει έργα στην επιστήμη και την εκπαίδευση, υποστηρίζοντας χαρισματικά παιδιά από τις περιοχές όπου λειτουργούν οι εταιρείες του με στόχο τη δημιουργία κοινωνικής κινητικότητας στη Ρωσία. Οι εταιρείες του Melnichenko ξόδεψαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ