ΝΑΤΟ: Ακριβά θα πληρώσει την ένταξη η Φινλανδία

Ακριβά φαίνεται ότι θα πληρώσει η Φινλανδία την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς το πρώτο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλλει είναι ο ανασχεδιασμός των ενεργειακών της προμηθειών, αφού η Μόσχα της κόβει το ρεύμα και εκφράζονται φόβοι ότι θα της κόψει και το φυσικό αέριο, κάτι που προς το παρόν η Ρωσία διαψεύδει.

Η ρωσική εταιρία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO, ανακοίνωσε ότι από αύριο, Σάββατο, 14 Μαΐου, αναστέλλει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών. Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της κι έκανε λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.
«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος. «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.
Πάντως το Ελσίνκι εμφανίζεται καθησυχαστικό. Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.
Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε νωρίτερα ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 01.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Το φυσικό αέριο

Νωρίτερα σήμερα, κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούσαν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Iltalehti, η οποία πάντως δεν κατονόμαζε τις πηγές της. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι λάβει πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα, αν η Φινλανδία και η Σουησδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.
Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.
Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).
Προς το παρόν πάντως η Ρωσία διαψεύδει ότι θα κόψει το φυσικό αέριο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα φαίνεται να είναι ψευδές.
“Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μία απάτη εφημερίδας”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom εξακολουθεί να είναι ένας αξιόπιστος πάροχος. Η Gazprom ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, αλλά δεν απάντησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ