“Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ρωσία-Ουκρανία”

“Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ρωσία-Ουκρανία”

Με ευρεία συναίνεση υπέρ του πολιτικού διαλόγου και της διπλωματικής οδού, και ειδικότερα υπέρ της προσπάθειας να καθίσουν γύρω από ένα κοινό τραπέζι για άμεση επαφή Ρωσία και Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Η κ. Μογκερίνι αποσαφήνισε, επίσης, ότι «η τρίτη φάση κυρώσεων για τη Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει, είναι σε εξέλιξη προετοιμασίας, αλλά θα ξεκινήσει εάν και εφόσον υπάρξουν περαιτέρω βήματα αποσταθεροποίησης», προσθέτοντας ότι η «Ευρώπη κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, αλλά η αληθινή της δουλειά και η μέγιστη προτεραιότητα της είναι να αποφύγει την κλιμάκωση και το “ντόμινο” της κρίσης». «Εάν ο δρόμος αυτός αποτύχει θα έχει αποτύχει η δική μας πολιτική» σημείωσε.

Η ίδια επανέλαβε την ανάγκη πολιτικής υποστήριξης της Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, καθώς κανένας υποψήφιος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν έχει ποσοστά που να ξεπερνούν το 20%, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων, ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας, που θα δημιουργούσαν μία κατάσταση δύσκολη και πολύ σύνθετη προς τη διαχείρισή της.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σχετικά με την πρόταση του Έλληνα ομολόγου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής διάσκεψη για το οικονομικό πρόβλημα στην Ουκρανία, η κ. Μογκερίνι συμφώνησε ότι υπάρχει όντως ανάγκη να συγκληθεί μία διεθνής διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι έχει τεθεί σήμερα το θέμα ενός οικονομικού πακέτου προς την Ουκρανία το οποίο θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τα βήματα σταθεροποίησης που θα γίνουν από ουκρανικής πλευράς.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε τον κίνδυνο επισκίασης όλων των άλλων δραματικών κρίσεων που παραμένουν ανοιχτές στη γειτονιά μας, όπου είναι καθοριστικός ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ, ένα ζήτημα που έθιξαν πολλοί ομόλογοί της στο Συμβούλιο.

 

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ