“Μονομαχία” Μέρκελ και Σόιμπλε για… το Grexit

Ως μονομαχία περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τη διάσταση απόψεων, που εκφράζουν και ανοιχτά πλέον η καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας.

«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έρχονται σε κόντρα: Η Μέρκελ κρίνει απαραίτητη την επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Σόιμπλε σε παρόμοια περίπτωση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα Grexit. Δεν είναι σαφές ποιος θα επικρατήσει. Η καγκελάριος έχει περισσότερη δύναμη, ο ΥΠΟΙΚ έχει έναν ισχυρό σύμμαχο» γράφει η Welt, και συνεχίζει:

«Ιδιαίτερα σε έναν αρέσει το πείσμα του ΔΝΤ (απέναντι στην Ελλάδα): Στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτός και το Ταμείο δεν είναι μόνο ‘αδελφά πνεύματα’. Εκτός αυτού, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη Μέρκελ…

Στην καγκελαρία το “Grexit” δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας σοβαρός διαπραγματευτικός εταίρος, λένε παρατηρητές. Εδώ και εβδομάδες η Μέρκελ εξακολουθεί να τονίζει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας την «προσπάθεια που καταβάλει η καγκελαρία» για μια συμφωνία με την Ελλάδα, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ανοιχτό.

«Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια η Welt σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».

«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ’ αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».

Σύμφωνα με τη Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα-Ισπανία-Πολωνία: Ανατριχίλα στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.