Μητσοτάκης: Η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις – Σάντσεθ: Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με την Ελλάδα

Μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει η Ισπανία δεσμούς και σχέσεις με την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν η επόμενη ημέρα της πανδημίας, το ευρωπαϊκό “πράσινο πιστοποιητικό”, αλλά και οι πατέντες των εμβολίων. Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του: “Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά. Η ιστορία, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοικτή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού” είπε.

Στη συνέχεια σημείωσε πως “αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης. Οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών. Ζητούμενο η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής. Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη” είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το θέμα που έχει ενσκήψει μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια.

Μητσοτάκης: Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς -Μήνυμα στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις ελληνο-ισπανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης. “Με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ, ήμασταν από τους πρώτους που προτείναμε το τολμηρό βήμα πριν από 15 μήνες και σήμερα οι χώρες μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκούμε ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Η χώρα μας κάνει ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρά. Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως δείχνει και η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών. Κοινό είναι το ενδιαφέρον και για τον κοινωνικό πυλώνα” είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ακολούθως απηύθυνε μήνυμα στην Τουρκία: “Η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Κάθε διαφορά έχει μόνο έναν δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Και κάθε συζήτηση έχει πλαίσιο, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν”.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας: “Έχουμε κοινά επιχειρήματα στο μεταναστευτικό ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη υποδοχής. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να ελέγξει παράνομες ροές και η Ευρώπη την ευκαιρία να δείξει ότι το πρόβλημα απαιτεί δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης… Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς. Και οι δυο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε”.

Σάντσεθ: Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την τεράστια ταχύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος

Παίρνοντας τον λόγο ο Ισπανός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή. Τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην όλο φως Αθήνα: “Να μιλήσω για την αμοιβαία αδελφοσύνη και να πω ότι χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ, Κυριάκο, φίλε μου, Πρωθυπουργέ, ήθελα να συγχαρώ και εσένα και τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία” είπε και ακολούθως αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού: “Η πανδημία ήταν πάρα πολύ δύσκολη στην Ευρώπη. Να υπογραμμίσω κάτι που έγινε μετά τον περασμένο Μάρτη, όταν ένας ιός που ήταν άγνωστος προκάλεσε τόση ζημιά. Εμείς αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Ακόμα υπάρχουν θύματα και άνθρωποι που υποφέρουν στα νοσοκομεία της Ισπανίας. Εμείς συλλυπούμαστε και είμαστε κοντά σε όσους έχασαν ανθρώπους τους και όσους είναι στο τραπέζι του πόνου και υποφέρουν. Χάρις στον εμβολιασμό μπορούμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι” συνέχισε ο κ. Σάντσεθ. “Θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση που κάνει τον εμβολιασμό με τεράστια ταχύτητα” σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ισπανίας τονίζοντας πως “τουλάχιστον το 1/4 του ισπανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Περίπου 6 εκατ. Ισπανοί και με τα δύο εμβόλια. Είμαστε σε απόσταση 100 ημερών ώστε το 70% του ισπανικού λαού να είναι εμβολιασμένο”.

Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Πρωθυπουργός σημείωσε πως οφείλει “να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για θέματα ανάπτυξης και ηλεκτρονικής ανάπτυξης. Αυτό βοηθάει τους οικονομικούς κλάδους. Το ίδιο γίνεται και στην Ισπανία βοηθώντας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”.

“Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας”

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ τις χαρακτήρισε “εξαιρετικές” λέγοντας πως “συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τις φέρουμε ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα μπορούμε να τις βελτιώσουμε πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα με πολλά θέματα, ενέργεια, τουρισμό, αγροτουρισμό, αγροβιομηχανία, μεταφορές, εναέριες και θαλάσσιες. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες και εξαιρετικές συγκυρίες για να το πράξουμε. Έχουμε, επίσης και κοινούς στόχους”.

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό σημειώνοντας πως “είμαστε δυο χώρες που πληττόμεθα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης” και τόνισε πως “τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα ήθελα να πω ότι το συμφέρον της Ισπανίας είναι να αναπτύξει τους πολιτικούς, γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτιστικούς και άλλους είδους δεσμούς της με την Ελλάδα. Έχουμε πολλά κοινά. Τα βλέπω καθημερινά και τα βλέπουμε και κατά τη διάρκεια των διασκέψεων κορυφής. Θέλουμε να ενισχύσουμε δεσμούς και σχέσεις με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες και έτη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα πιο στενές σχέσεις για το καλό των κοινωνιών μας”.

Κλείνοντας ο κ. Σάντσεθ σημείωσε: “Εγώ αισθάνομαι εδώ σαν στο σπίτι μου. Υπάρχουν επίσης πολλοί Έλληνες που επισκέπτονται την Ισπανία και αισθάνονται και εκείνοι σαν στο σπίτι τους. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την υποδοχή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ