Μίνι οδηγός για τις τουρκικές εκλογές – Οι παράγοντες που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση

Οι πολίτες στην Τουρκία καλούνται αύριο, Κυριακή 14/5, να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις συμμαχίες για τις βουλευτικές εκλογές (Λαϊκή Συμμαχία, Συμμαχία του Έθνους, Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας) και τρεις υποψήφιους προέδρους (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Σινάν Ογάν).

Τουρκία: Το προεκλογικό κλίμα στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Της Ιωάννας Σακουφάκη

Από τον Ιούλιο του 2018, το πολίτευμα της Τουρκίας άλλαξε σε προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας.  Στο νέο σύστημα, οι ψηφοφόροι εκλέγουν απευθείας τον πρόεδρο και το αξίωμα του πρωθυπουργού έχει καταργηθεί. Οι εξουσίες του προέδρου διευρύνθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 2017 που ενέκρινε την αλλαγή του πολιτεύματος.

Στις εκλογές της Κυριακής οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00, και μετά την ψηφοφορία ξεκινά η καταμέτρηση η οποία επιβλέπεται από ειδική επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα ψηφοδέλτια μεταφέρονται στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) όπου αρχίζει η διαδικασία εισαγωγής των αποτελεσμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα της αρχής. Αυτό γίνεται παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και να είναι σίγουροι και εκείνοι για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε άδεια από το YSK ώστε η χωροφυλακή και η αστυνομία να συλλέξουν τα αποτελέσματα των καλπών για λογαριασμό της βάσης δεδομένων του Κέντρου Συντονισμού Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης (GAMER) αλλά το YSK αρνήθηκε. Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Συμμαχία έχει πάρει τα μέτρα της ώστε οι ψήφοι να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Συμμαχία των έξι θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο κιόλας γύρο. Βέβαια, αν κανείς από τους υποψηφίους δεν πάρει πάνω από το 50% των ψήφων, έρχεται ο επαναληπτικός γύρος στις 28 Μαΐου. Αυτήν την φορά όμως, οι Τούρκοι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε έναν από τους δύο πρώτους που επικράτησαν στον πρώτο γύρο.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επίσης 600 μέλη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, όπως είναι γνωστό το τουρκικό κοινοβούλιο, μέσω ενός συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο του κόμματος της προτίμησής τους στην περιφέρειά τους.

Βίντεο που δείχνει τα ψηφοδέλτια και εξηγεί την διαδικασία:

Εκλογές στην Τουρκία: Τα προβλήματα που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα

Η οικονομία 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της καριέρας του. Τα προβλήματα του λαού έγιναν τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν αφού ένα ποσοστό από τους πιστούς ακόλουθους του Τούρκου προέδρου δείχνουν να έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον τρόπο διακυβέρνησης του.

Η οικονομία είναι ο πιο βασικός λόγος που ο Ερντογάν έχει χάσει ένα μέρος της δημοτικότητας του. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 50,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε, καθώς ένα αμερικάνικο δολάριο αγοράζει περίπου 19,5 τουρκικές λίρες. Η υποχώρηση της λίρας και η οικονομική πολιτική του Ερντογάν, έφεραν τον τουρκικό λαό απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα, που οι αυξήσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο, ήταν πλέον μηνιαίες. Οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες, ήρθαν αντιμέτωποι με την στέρηση βασικών αγαθών.

Και ενώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 419 ευρώ, το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Πάντως, ο Ερντογάν έχει ήδη υποσχεθεί ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 700 ευρώ.

Οι σεισμοί

Την οικονομική κατάσταση της χώρας ήρθαν να καταρρακώσουν οι δύο φονικοί σεισμοί του περασμένου Φεβρουαρίου, με πάνω από 50.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και εκατομμύρια πολίτες να μένουν άστεγοι και να διαμένουν πλέον σε καταυλισμούς.

Βέβαια, οι ντόπιοι στα Άδανα δύσκολα αλλάζουν στρατόπεδο, καθώς για εκείνους ο Ερντογάν ήταν πάντα ο μόνος που θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα του λαού. «Θα τα χτίσει όλα σε έναν χρόνο, κρατάει πάντα τις υποσχέσεις του,» μου είπε χαρακτηριστικά ένας ντόπιος στα Άδανα την πρώτη εβδομάδα των σεισμών.

Οι Πρόσφυγες

«Θα στείλουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας από τη Συρία πίσω στην πατρίδα τους μέσα σε δυο χρόνια το αργότερο», δεσμεύτηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μία ομιλία του.
Με 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, η δυσαρέσκεια έναντι των προσφύγων στην χώρα δεν άργησε να έρθει αφού οι πολίτες πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων συμβάλλει στην ανεργία.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ