Μέρκελ για Τουρκία: Ελπίζω να έλαβε τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ – Τι είπε για τις εξαγωγές όπλων

Το ζήτημα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε σημερινές δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και συμπλήρωσε πως η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν.

“Υπό αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μια πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις -πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ- και από την άλλη πλευρά από εντάσεις”, είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, επιθυμούσε να κάνει «πιο εποικοδομητική τη σχέση με την Τουρκία» και προσέθεσε ότι εξαιτίας των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η ΕΕ προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην έκθεση την οποία οι 27 ηγέτες ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ να ετοιμάσει και η οποία θα έχει όλες τις πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, «βλέποντας την περιοχή ως σύνολο, για παράδειγμα τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ» όπως ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ «θα συζητήσει τη σχέση με την Τουρκία με βάση αυτή την έκθεση».

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για πρόκληση στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι συνάδελφοι έχουν δίκιο να εκφράζουν παράπονα [για τα Βαρώσια] και τους στηρίζουμε πλήρως».

Τέλος σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την ΕΕ.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ