Με την Σιναουάτρα στην κορυφή

Με την Σιναουάτρα στην κορυφή

Το κυβερνών κόμμα στην Ταϊλάνδη δήλωσε ότι η Πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα θα ηγηθεί του Puea Thai Party στις επερχόμενες εκλογές, μετά τη διάλυση σήμερα του κοινοβουλίου από την πρωθυπουργό και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση.

“Σίγουρα θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές, καθώς εργάζεται μαζί με το κόμμα επί μακρόν. Ζητήσαμε τη διάλυση του κοινοβουλίου γιατί είμαστε βέβαιοι (για τη δύναμη μας). Θέλουμε το Δημοκρατικό Κόμμα να μετάσχει στις εκλογές και όχι να παίζει παιχνίδια στο δρόμο”, δήλωσε ο Τζαρουπόνγκ Ρουανγκσουβάν, επικεφαλής του Puea Thai Party, του κόμματος της Γινγκλούκ.

Την ίδια ώρα, περί τους 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, μετείχαν σήμερα το πρωί στις διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη και την αντικατάστασή της από ένα μη εκλεγμένο “λαϊκό συμβούλιο”.

“Περί τους 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις 10.30′ τοπική ώρα (05.30΄ώρα Ελλάδος) στη Μπανγκόκ”, δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα.

“Οι υποστηρικτές μου θέλουν περισσότερα από μια απλή διάλυση της βουλής”, δήλωσε ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του “συστήματος Θακσίν”, τόνισε.

Ο Θαουγκσουμπάν ηγείτο σήμερα των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στην έδρα της κυβέρνησης και αρκετές χιλιάδες μεταξύ αυτών έφθασαν ήδη έξω από αυτήν.

Οι διαδηλωτές αποτελούν μια ετερόκλητη συμμαχία των αστών της Μπανγκόκ –οι οποίοι αποτελούν τη μεσαία τάξη και υποστηρίζουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα– και φιλοβασιλικών ομάδων, με κοινά σημεία το μίσος για τον Θακσίν και τον φόβο για την εξέλιξη που θα έχει η κοινωνία.

Το κίνημα έλαβε διαστάσεις από τα τέλη Νοεμβρίου, με την κατάληψη πολλών υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ έως και 180.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους. Το κίνημα εξέλαβε ριζοσπαστικό χαρακτήρα πριν από μια εβδομάδα με τις απόπειρες κατάληψης της έδρας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Στην πρωτεύουσα, νέα οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης.

Σήμερα θα είναι η “ημέρα της κρίσης”, δήλωσε ο Σουθέπ, η πρόταση του οποίου η κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο “λαϊκό συμβούλιο” δέχεται επικρίσεις για τον αντι-δημοκρατικό της χαρακτήρα.

Η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε από ένα νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα επέτρεπε την επιστροφή του Θακσίν, του πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και ζει εξόριστος για να μην φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη όπου κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική απάτη.

Παρότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη Γερουσία, η αρχική διαμαρτυρία εντάθηκε.

Ο πολυεκατομμυριούχος Θακσίν, που κατηγορείται ότι συνεχίζει να ελέγχει τα πολιτικά πράγματα μέσω της αδελφής του Γινγκλούκ, διχάζει τη χώρα μεταξύ του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και στις πόλεις του φτωχού βόρειου και βορειοανατολικού μέρους της χώρας που τον λατρεύουν και της ελίτ της Μπανγκόκ που τον θεωρεί απειλή για τη μοναρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ