Με αναφορές σε Περλ Χάρμπορ και 11η Σεπτεμβρίου η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: “Σας χρειαζόμαστε τώρα”

Έκκληση για άμεση βοήθεια στην Ουκρανία, που δέχεται ολομέτωπη ρωσική επίθεση για 21η ημέρα σήμερα, απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που παρακολούθησαν την τοποθέτησή του, στο Κογκρέσο.

“Σας χρειαζόμαστε τώρα” δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και επικαλέστηκε τραγωδίες, όπως το Περλ Χάρμπορ και η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Φίλοι, Αμερικάνοι, στη μεγάλη ιστορία σας, έχετε σελίδες που θα σας επιτρέψουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς, να μας καταλάβετε τώρα, σας χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή”, είπε μέσω ενός μεταφραστή στην αρχή της ομιλίας του, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του μίλησε στα αγγλικά.

“Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, τρομερό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας ήταν μαύρος από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν”, είπε ο Ζελένσκι. “Απλά θυμήσου, θυμήσου την 11η Σεπτεμβρίου, μια τρομερή μέρα το 2001, όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις των ΗΠΑ σε πεδία μάχης, όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από αέρος, όπως κανείς άλλος δεν το περίμενε και εσύ, δεν μπορούσες να το σταματήσεις. Η χώρα μας βιώνει το ίδιο, κάθε ημέρα, τώρα, αυτή τη στιγμή”, συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Εχω ένα όνειρο”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία -για την προστασία των αμάχων- και να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί για να αμυνθούν.

“Η Ρωσία μετέτρεψε τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους”, είπε ο Ζελένσκι καθώς περιέγραψε τη χρήση πυραύλων, βομβών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τα ρωσικά στρατεύματα, προκειμένου να επιφέρουν βάναυσες και θανατηφόρες επιθέσεις στη χώρα του. “Ζητάμε απάντηση σε αυτόν τον τρόμο απ’ όλον τον κόσμο”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. “Έχω ένα όνειρο”, αυτές οι λέξεις είναι γνωστές στον καθένα από εσάς σήμερα, είπε και συνέχισε: “Έχω μια ανάγκη, μια ανάγκη να προστατεύσω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας”.

“Το να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για να σωθούν οι άνθρωποι, είναι πάρα πολύ για να το ζητήσω;” είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε λέγοντας: “Ξέρετε πόσα εξαρτώνται από το πεδίο της μάχης, από την ικανότητα χρήσης αεροσκαφών, ισχυρή αεροπορία για την προστασία του λαού μας, της ελευθερίας μας, της γη μας, αεροσκάφη που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, να βοηθήσουν την Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχουν και τα έχετε, αλλά είναι στη Γη και όχι στον ουρανό της Ουκρανίας”. “Πρέπει να προστατέψω τον ουρανό μας”, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. “Είστε ο ηγέτης του μεγάλου έθνους σας. Σας εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης”, τόνισε, ενώ στη συνέχεια χειροκροτήθηκε απ’ όσους παρακολούθησαν την ομιλία του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ