Μαζική απεργία πείνας σε βραζιλιάνικη φυλακή

Μαζική απεργία πείνας σε βραζιλιάνικη φυλακή

Περίπου 100 κρατούμενοι στη διαβόητη φυλακή Πεντρίνιας, στην πολιτεία Μαρανιάου της βόρειας Βραζιλίας, συνέχισαν την Τετάρτη, για τρίτη συνεχή ημέρα, την απεργία πείνας που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται από την Δευτέρα για την παρουσία ειδικής μονάδας καταστολής ταραχών της αστυνομίας, με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση και μεθόδους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Απαιτούν την αποχώρηση της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, διότι το σύστημα έχει γίνει πλέον πολύ πιο αυστηρό. Δεν απολαμβάνουν προνομίων πια και η αυστηρότερη φρούρηση έχει καταστήσει πιο δύσκολο το να μπαίνουν ναρκωτικά, κινητά και άλλα, λαθραία αντικείμενα, στη φυλακή», υποστήριξε ο Σέζαρ Μπομπέιρου, αντιπρόεδρος της ένωσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων της πολιτείας Μαρανιάου.

«Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι υφίστανται κακομεταχείριση από τους φύλακες», συμπλήρωσε.

Οι συμπλοκές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στη φυλακή Πεντρίνιας, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 60 φυλακισμένους κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Folha de São Paulo, δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, στο οποίο απεικονίζονται κρατούμενοι να πανηγυρίζουν για τους θανάτους τριών συγκρατούμενών τους που είχαν αποκεφαλιστεί στην διάρκεια συμπλοκής, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαίτησε να διεξαχθεί άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για το κύμα βίας στην Πεντρίνιας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης στο βραζιλιάνικο σωφρονιστικό σύστημα.

Οι φυλακές της Βραζιλίας έχουν ονομαστική χωρητικότητα 306.497 κρατουμένων, αλλά σε αυτές οι έγκλειστοι στα τέλη του 2011 έφταναν τους 514.582. Διάφορα έργα επέκτασης της χωρητικότητας των φυλακών, που θεωρητικά θα επιλύσουν το πρόβλημα, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2014.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ