Ματωμένη επέτειος στην Αίγυπτο

Ματωμένη επέτειος στην Αίγυπτο

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους, καθώς η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις για παραίτηση του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, την ημέρα ολοκλήρωσης ενός χρόνου αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι στα νότια της χώρας, μετάδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των συγκρούσεων, που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Τετάρτη, έχει ανέλθει στους 12, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις.

Χιλιάδες αντιτιθέμενοι στον Μόρσι, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το προεδρικό μέγαρο, στα ανατολικά του Καΐρου, υψώνοντας συμβολικά κόκκινες κάρτες και ζητώντας την παραίτηση του προέδρου και τη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μια τεράστια διαδήλωση κατά του Μόρσι πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία είχε αποτελέσει κομβικό σημείο για τις διαμαρτυρίες που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει μείζονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Οι σύμμαχοι του Μόρσι υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση με στόχο να αναλάβει την εξουσία.

Σε σειρά διαμαρτυριών που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση την Κυριακή σε ολόκληρη την Αίγυπτο, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Φύγε» και «ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς –συνθήματα που θυμίζουν την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ. Αντίπαλοι του Μόρσι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι οπαδοί του Μόρσι, που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, απάντησαν με πυροβολισμούς, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Ο Μόρσι πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χεσάμ Καντίλ, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση σε επίπεδο ασφάλειας, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος. «Ο πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας και συζήτησε θέματα που αφορούν στην προστασία των διαδηλωτών, των συνόρων και των κρατικών θεσμών», είπε ο εκπρόσωπος Ιχάμπ Φαχμί.

«Η δημοκρατία δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από καπρίτσιο… ο Μόρσι εκλέγει από το 51 τοις εκατό των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι το 49 τοις εκατό δεν τον ψήφισε. Είναι μια δίκαιη συμφωνία. Απλά πρέπει να το καταλάβουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ αλ-Χαντάντ.

Ο Χαντάντ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων πως ευελπιστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αλλά προειδοποίησε ενάντια σε κάθε προσπάθεια για εισβολή στο προεδρικό μέγαρο. «Οι τοίχοι του προεδρικού μεγάρου αποτελούν κόκκινη γραμμή», είπε.

Πολλά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκαν την Κυριακή στην Καλούμπια, βόρεια του Καΐρου, στην Σαρκίγια και την Ντακάλιγια, στο Δέλτα του Νείλου, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ