Μαθητές σε ρόλο ντετέκτιβ – Βρήκαν πιθανό serial killer σε ανεξιχνίαστη υπόθεση 40 ετών

Όταν το 2018 ο καθηγητής κοινωνιολογίας και ιστορίας από το Τενεσί, Άλεξ Κάμπελ, αποφάσισε να βάλει τους μαθητές του να προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν μια σειρά ανεξιχνίαστων δολοφονιών, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέληγαν να εντοπίσουν έναν πιθανό κατά συρροή δολοφόνο και να κάνουν ένα true crime podcast.

Ο καθηγητής είπε τότε στους μαθητές τους «να είναι προετοιμασμένοι να αποτύχουν, επειδή κορυφαίοι αξιωματούχοι της αστυνομίας εργάζονταν για χρόνια πάνω σε αυτά τα εγκλήματα και δεν είχαν καταλήξει πουθενά».

Το μόνο που ήθελαν οι μαθητές του Γυμνασίου Elizabethton ήταν να αναγνωρίσουν μία από τις γυναίκες και να το διαδώσουν. «Οι μαθητές μου δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ, τους έχω δώσει κάποια πολύ δύσκολα πράγματα να κάνουν. Δεν παύουν ποτέ να με εντυπωσιάζουν», δήλωσε ο Κάμπελ στην New York Post. «Όταν ξέρουν ότι βοηθούν ανθρώπους, εργάζονται πολύ σκληρά» πρόσθεσε.

Σήμερα 6 χρόνια αργότερα, αυτοί οι μαθητές αποκαλύπτουν τα ευρήματά τους σε ένα podcast 10 επεισοδίων με τίτλο «Murder 101», μοιράζοντας πώς ακριβώς βρήκαν τα στοιχεία τους.

Οι δολοφονίες και τα ευρήματα των μαθητών

Το 2018, περισσότεροι από 20 μαθητές ξεκίνησαν να βρουν στοιχεία για τις δολοφονίες λευκών γυναικών με κόκκινα μαλλιά, που είχαν βρεθεί νεκρές στη γύρω περιοχή, καθώς και πώς θα μπορούσαν να σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα μυστηριώδη εγκλήματα που ονομάστηκαν, «οι φόνοι των γυναικών με τα κόκκινα μαλλιά» (Redhead Murders), αφορούσαν έως και 14 πιθανά θύματα, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα κατά μήκος μεγάλων αυτοκινητοδρόμων στις νότιες ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι ορισμένες από αυτές τις γυναίκες ήταν ιερόδουλες.

Οι μαθητές τους Κάμπελ έθεσαν ως στόχο να βρουν πόσες από αυτές τις γυναίκες θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μοναδικό δολοφόνο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 6 από τα θύματα συνδέονταν ενδεχομένως με τον ίδιο άνδρα, τον οποίο ονόμασαν «Στραγγαλιστή της ζώνης της Βίβλου» (Bible Belt Strangler).

Οι γυναίκες αυτές έχουν από τότε ταυτοποιηθεί ως Lisa Nichols, Michelle Inman, Tina McKenney-Farmer, Elizabeth Lamotte, Tracy Walker και μία – από την κομητεία DeSolo – παραμένει αγνώστων στοιχείων.

Cynthia Louise Taylor
H Cynthia Louise Taylor δολοφονήθηκε το 1983.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, ο Κάμπελ έφερε τον πρώην αναλυτή συμπεριφοράς του FBI, Scott Barker, ο οποίος είπε στους μαθητές ότι για να επιβεβαιώσουν αυτό που βρήκαν θα έπρεπε να προσδιορίσουν τέσσερα πράγματα: «χρονικό πλαίσιο, γεωγραφία, ένα modus operandi (μέθοδος)- πιο γνωστό ως “MO” – και μια υπογραφή».

Και οι έξι γυναίκες βρέθηκαν μεταξύ του 1983 και του 1985, είπε ο Campbell, και σε κοντινές περιοχές και πολιτείες. Οι τρεις ήταν από το Τενεσί και οι άλλες από τη Δυτική Βιρτζίνια, το Κεντάκι και το Αρκάνσας. Επίσης, όλες πέθαναν λόγω χτυπημάτων από κοντινή απόσταση και πετάχτηκαν σε αυτοκινητόδρομους.

Μία από τις γυναίκες βρέθηκε γυμνή και μέσα σε ένα ψυγείο, αποκάλυψε ένας μαθητής στο podcast. Μίας γυναίκας εντοπίστηκε μόνο ο σκελετός της, αφού το σώμα της είχε αποσυντεθεί. Μια τρίτη βρέθηκε πάνω από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, χτυπημένη και στραγγαλισμένη, ενώ ήταν έγκυος 10-12 εβδομάδων εκείνη τη στιγμή.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τον Κάμπελ ήταν η «ενσυναίσθηση» που ανέπτυξαν οι φοιτητές του για τις νεκρές γυναίκες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. «Ως δάσκαλος σχεδιάζεις τι θέλεις να μάθουν οι μαθητές σου», δήλωσε ο καθηγητής που διδάσκει επί 23 χρόνια. «Αλλά ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι πραγματικά μαθαίνουν οι μαθητές… Και έμαθαν πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμουν».

Η πιο «περήφανη» στιγμή του Κάμπελ  ήταν όταν οι μαθητές του άρχισαν να αναφέρονται στα θύματα ως «έξι αδελφές τους».

Παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές οικογένειες των γυναικών δεν πίεζαν τους αστυνομικούς, οι μαθητές αποφάσισαν ότι ήταν δική τους δουλειά να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους.

«Το να σκέφτονται έτσι παιδιά κάτω των 18 ετών με εντυπωσίασε. Εξεπλάγην πραγματικά με την ωριμότητα των μαθητών μου», τόνισε ο Κάμπελ.

Οι γονείς ήταν επίσης στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένου ενός πατέρα που ήταν πρώην αστυνομικός, ο οποίος ήλπιζε ότι η κόρη του θα μάθαινε πώς να αποφεύγει παρόμοιες καταστάσεις που πέρασαν οι γυναίκες.

Η αναγνώριση ενός υπόπτου και η ανακοίνωση του FBI

Οι μαθητές του Γυμνασίου Elizabethton δεν έμαθαν απλώς για τον «πραγματικό κόσμο», αλλά αναγνώρισαν και τον Jerry Johns ως πιθανό ύποπτο για τις δολοφονίες. Ο Johns πέθανε στη φυλακή το 2015, αφού είχε καταδικαστεί για τον στραγγαλισμό μιας ιερόδουλης στην κομητεία Knox του Κεντάκι το 1985.

Το Γραφείο του FBI του Τενεσί ανακοίνωσε αργότερα τον Johns ως ύποπτο, χωρίς ωστόσο να αποδώσει τα εύσημα στους μαθητές ή στον παραγωγό του podcast Shane Waters. Το FBI τώρα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν ο Johns μπορεί να συνδεθεί με άλλους φόνους γυναικών με κόκκινα μαλλιά.

Jerry Johns
O Jerry Johns

Αν και δεν έχει μαθητές που εργάζονται πραγματικά στην υπόθεση αυτή τη στιγμή, καθώς το μάθημα διδάσκεται μόνο μία φορά το χρόνο, ο Κάμπελ πιστεύει ότι η δουλειά των μαθητών, τόσο από το 2018 όσο και από το προηγούμενο εξάμηνο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

«Πραγματικά πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτές τις γυναίκες», δήλωσε ο καθηγητής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ