Mary Ellinor Archer: 129 χρόνια από την γέννησή της – Το Google Doodle για την Αυστραλή βοτανολόγο και βιβλιοθηκάριο

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στην Αυστραλή βοτανολόγο και βιβλιοθηκάριο, Mary Ellinor Archer, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1893.

Η Mary Ellinor Archer ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας (CSIRO) και έφερε επανάσταση στην διαχείριση της βιβλιοθήκης, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ανθρώπων σε βιβλία για εξειδικευμένα θέματα, όπως η φυτολογία και η γεωργία.

Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1893 και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Βικτώριας. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και μετά την αποφοίτησή της, έγινε κυβερνητική ερευνήτρια και έδωσε διαλέξεις για τη βιολογία των φυτών στο Trinity College.

Ως γραμματέας σε μια επιτροπή για τη βελτίωση των καλλιεργειών, η Mary Ellinor Archer έγραψε ενημερωτικά δελτία για το κριθάρι, την βρώμη και το σιτάρι. Συγκέντρωσε επίσης γεωργική έρευνα για μια επιτροπή συντήρησης εσπεριδοειδών—όπως απεικονίζεται στη μπλούζα της στο σημερινό έργο τέχνης Doodle. Συγκέντρωσε τα επιστημονικά της ευρήματα και επισκέφθηκε την Μεγάλη Βρετανία, όπου άρχισε να μελετά ένα σύστημα οργάνωσης βιβλιοθηκών που ονομάζεται καθολική δεκαδική ταξινόμηση.

Ενθάρρυνε την εισαγωγή της καθολικής δεκαδικής ταξινόμησης στο CSIRO. Αυτή η κίνηση συνέβαλε στο επάγγελμα της βιβλιοθήκης. Η Archer έγινε ιδρυτικό μέλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Βιβλιοθηκονόμων το 1937 και η πρώτη γυναίκα πρόεδρός του 11 χρόνια αργότερα.

Η Mary Ellinor Archer πρωτοστάτησε στην έννοια των «διαβιβλιοθηκών ανταλλαγών», που επέτρεψε στις βιβλιοθήκες να κυκλοφορούν τις συλλογές τους σε περισσότερους αναγνώστες. Το πέτυχε δημιουργώντας ένα σύστημα ομαλής λειτουργίας που καταλόγιζε την λογοτεχνία σε περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες – με αποτέλεσμα ένα εθνικό σύστημα βιβλιοθηκών. Αργότερα στην καριέρα της, η Archer υποστήριξε την πρόσβαση των βιβλιοθηκονόμων στην εκπαίδευση και την ένταξη στην Ένωση Βιβλιοθηκών. Το βραβείο “Ellinor Archer Pioneer”ονομάστηκε προς τιμήν της και ήταν προηγουμένως ένα από τα υψηλότερα βραβεία της Αυστραλιανής Ένωσης Βιβλιοθηκών και Πληροφοριών.

Το Google Doodle για την Mary Ellinor Archer:

Mary Ellinor Archer Google Doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ