Raja Ali Haji bin Raja Haji Ahmad: Η Google τιμά με Doodle τον διάσημο Ινδονήσιο ιστορικό, λόγιο και συγγραφέα

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη ζωή και την κληρονομιά του Raja Ali Haji bin Raja Haji Ahmad. Ήταν ένας διάσημος ιστορικός, λόγιος και συγγραφέας που οδήγησε μια αναγέννηση για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Μαλαισίας τον 19ο αιώνα. Ο Ράτζα Άλι τιμήθηκε μεταθανάτια ως Εθνικός Ήρωας της Ινδονησίας την ημέρα αυτή το 2004.

Ο Ράτζα Άλι γεννήθηκε ως Bugis-Μαλαισιανός πρίγκιπας το 1809 σε οικογένεια λογίων. Όταν ήταν νέος, η οικογένειά του μετακόμισε στο νησί Penyengat. Σπούδασε με διάσημους μελετητές από το σουλτανάτο Riau-Lingga και αναγνωρίστηκε ως ταλαντούχος μαθητής. Ως έφηβος, ο Ράτζα Άλι συνόδευε τον πατέρα του σε μια αποστολή στην Τζακάρτα, καθώς και σε ένα προσκύνημα στη Μέκκα. Οι δύο ήταν οι πρώτοι ευγενείς του Riau που πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα.

Όταν ήταν 32 ετών, ο Ράτζα Άλι έγινε αντιβασιλέας του νεαρού Σουλτάνου και τελικά προήχθη σε θρησκευτικό σύμβουλο.  Σε αυτόν τον ρόλο, άρχισε να γράφει για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία του λαού της Μαλαισίας.

Τα έργα του περιλαμβάνουν το λεξικό της Μαλαισίας, εκπαιδευτικά κείμενα για τα καθήκοντα του βασιλιά, τη γενεαλογία του Malay και του Bugis, μια ποιητική ανθολογία και άλλα.

Το 2004, ο Ράτζα Άλι τιμήθηκε ως Εθνικός Ήρωας της Ινδονησίας για τη συνεισφορά του στη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό της Μαλαισίας και την ιστορία της Ινδονησίας. Το πιο διάσημο έργο του είναι το Tuhfat al-Nafis, ή «Πολύτιμο Δώρο», που θεωρείται ανεκτίμητη πηγή σχετικά με την ιστορία της χερσονήσου της Μαλαισίας.

Τώρα είναι σκαλισμένο στην ταφόπλακά του για να το διαβάζουν οι άνθρωποι όταν το επισκέπτονται.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ