Facebook: Η απάντηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στις κατηγορίες της Φράνσις Χάουγκεν

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο όμιλος Facebook αλλά και ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετά τα όσα αποκάλυψε σε κατάθεσή της στο Κογκρέσο η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην εργαζόμενη του ομίλου και πλέον μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απαντώντας στις καταγγελίες της Χάουγκεν ότι ο όμιλος Facebook έχει αποκηρύξει τις ηθικές αξίες στο όνομα του κέρδους, είπε ότι η εταιρεία που ίδρυσε ενδιαφέρεται “βαθιά για θέματα όπως η ασφάλεια, η ευημερία και η ψυχική υγεία”.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ Facebook
O ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ απέρριψε τις κατηγορίες σε επιστολή που απέστειλε στους υπαλλήλους και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στην οποία αναφέρει ότι “η κάλυψη της ακρόασης παρερμηνεύει τη δουλειά μας και τα κίνητρά μας. Αν δεν νοιαζόμασταν να καταπολεμήσουμε το επιβλαβές περιεχόμενο, τότε γιατί να απασχολούμε τόσους ανθρώπους αφοσιωμένους σ’ αυτό περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον χώρο, ακόμη και αυτές που είναι μεγαλύτερες από εμάς;” αναρωτήθηκε ο ιδρυτής του ομίλου Facebook στην επιστολή του.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ζούκερμπεργκ σχολίασε, μεταξύ άλλων, “στην καρδιά αυτών των κατηγοριών είναι η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στα κέρδη και όχι στην ασφάλεια και την ευημερία. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Όπως ισχύει και με άλλα κοινωνικά θέματα, δεν πιστεύω ότι οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν μόνες τους όλες τις αποφάσεις. Γι’ αυτό ζητάμε, εδώ και χρόνια, επικαιροποίηση των κανόνων του Διαδικτύου”.

Οι αποκαλύψεις της Χάουγκεν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ανάγκασαν τους Αμερικανούς γερουσιαστές να δεσμευθούν ότι θα επιβάλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στον κολοσσό του Διαδικτύου.

Τι κατέθεσε η Φράνσις  Χάουγκεν

fransis-haugen
H Φράνσις Χάουγκεν κατά την κατάθεσή της στο Κογκρέσο

“Ηθική χρεοκοπία”, “σπιράλ”: η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής που αποχώρησε τον Μάιο από το Facebook περιέγραψε με ηρεμία και ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, η οποία, όπως κατήγγειλε εκείνη, έχει αποκηρύξει τις ηθικές αξίες στο όνομα του κέρδους.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της και στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των γερουσιαστών παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του Facebook “χρηματοδοτούν τα κέρδη τους με κόστος την ασφάλειά μας”.

Μεταξύ άλλων η Χάουγκεν αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να ωθεί τους εφήβους να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Instagram, σε σημείο πολλές φορές εθιστικό.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της η Χάουγκεν σχολίασε για τον συνιδρυτή και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ: “ Δεν υπάρχει καμία άλλη τόσο ισχυρή εταιρεία που να ελέγχεται με τόσο μονομερή τρόπο. Οπότε τελικά την ευθύνη την έχει ο Μαρκ. Και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι αυτός που κατασκευάζει τους αλγόριθμους.

Το Κογκρέσο αναλαμβάνει δράση

“Καταλύτης”, με αυτήν τη λέξη περιέγραψε ένας Αμερικανός κοινοβουλευτικός τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν.

“Έχετε στα χέρια σας έναν καταλύτη για την αλλαγή που όμοιό του δεν έχω δει ποτέ και εργάζομαι πάνω σε αυτά τα θέματα εδώ και 10 ή 15 χρόνια”, σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Κογκρέσου.

“Γνωρίζω ότι το Facebook έχει τους πόρους και πιθανόν το κίνητρο για να καταστρέψει την ύπαρξή μου, αλλά το αποδέχομαι διότι γνωρίζω ότι ακολουθώ τις αξίες μου και αυτά που πιστεύω”, δήλωσε η Χάουγκεν σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο την Κυριακή.

“Είστε μια ηρωίδα του 21ου αιώνα που προειδοποίησε τη χώρα μας για τους κινδύνους που διατρέχει η νεολαία μας και η δημοκρατία μας”, απάντησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Εντ Μάρκι. “Το Έθνος μας σας ευγνωμονεί”.

“Έχουμε χρόνο για να δράσουμε, αλλά πρέπει να το πράξουμε τώρα”, υπογράμμισε η Χάουγκεν.

Δριμύ κατηγορώ Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών εναντίον του Ζούκερμπεργκ

Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατακεραύνωσαν χθες το Facebook κατηγορώντας τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ότι πιέζει για υψηλότερα κέρδη, ενώ αδιαφορεί για την ασφάλεια των χρηστών και ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες της Φράνσις Χάουγκεν, ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει τα παιδιά και προκαλεί διαιρέσεις.

Σε μια περίοδο όπου η διακομματική συνεργασία είναι σπάνια στο Καπιτώλιο, οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στο Facebook.

Στην εναρκτήρια αγόρευσή του σε υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, πρόεδρος της υποεπιτροπής, δήλωσε ότι το Facebook γνώριζε ότι τα προϊόντα του ήταν εθιστικά, όπως τα τσιγάρα. “Η τεχνολογία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την αποκαλυπτική στιγμή της αλήθειας”, είπε.

Ζήτησε από τον Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον της υποεπιτροπής και από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ερευνήσουν την εταιρεία.

“Τα παιδιά μας είναι τα θύματα. Οι έφηβοι σήμερα κοιτάζονται στον καθρέφτη και αισθάνονται αμφιβολία και ανασφάλεια. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα έπρεπε να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη”, δήλωσε ο Μπλούμενταλ, λέγοντας ότι αντ’ αυτού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πήγε για ιστιοπλοΐα.

Η Χάουγκεν δήλωσε ότι το Facebook επιδίωκε να κρατήσει εμπιστευτικές τις δραστηριότητές του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ