Μαλαισία: Ανοικτή η επανάληψη των ερευνών για την πτήση MH370 – Το αεροπλάνο «αγνοείται» 10 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Η Μαλαισία πιέζει για την επανάληψη των ερευνών εντοπισμού της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Άντονι Λόκι, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την εξαφάνιση του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση, ενώ και ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ανοικτός στην επανέναρξη των ερευνών.

Την πτήση MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών πραγματοποιούσε ένα αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο όμως εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο στις 8 Μαρτίου του 2014. Παρά τις έρευνες, το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί με αποτέλεσμα η πτήση MH370 να έχει καταγραφεί ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πολιτικής αεροπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μυστήριο με την πτήση

Οι ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων στην Μαλαισία αρχικά, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα το αεροσκάφος να τέθηκε εσκεμμένα εκτός της προγραμματισμένης πορείας του, ενώ συντρίμμια που είτε πιστεύεται ότι ανήκουν στο Boeing 777, είτε έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στο ίδιο αεροσκάφος, έχουν ξεβραστεί από την θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, αλλά και σε νησιά του Ινδικού ωκεανού.

Σύμφωνα με τον Λόκι, η αμερικανική εταιρία υποβρύχιων ερευνών Ocean Infinity έχει προσκληθεί προκειμένου να συζητήσει την τελευταία ερευνητική της πρόταση, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες εντοπισμού του αεροπλάνου που προηγήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ δήλωσε σήμερα ότι θα «χαιρόταν να ξεκινήσουν εκ νέου» οι έρευνες για την πτήση MH370 εάν υπάρχουν «αδιάσειστα» στοιχεία, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους στον Ινδικό Ωκεανό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες, ο Ιμπραχίμ δήλωσε ότι «εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι θα πρέπει να τις ξεκινήσουμε και πάλι, αδιαμφισβήτητα θα χαιρόμασταν να το κάναμε».
«Είναι ένα θέμα που επηρεάζει τη ζωή ανθρώπων και ό,τι χρειάζεται να γίνει πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ιμπραχίμ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βαθιά του «λύπη» που δεν έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του αεροσκάφους.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο διότι δεν έχουν τη βεβαιότητα που θα τους έδινε μια επιτυχής αποστολή έρευνας», δήλωσε.

Οι υποβρύχιες έρευνες των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Κίνας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2017, όταν οι αρχές έκριναν ότι το αεροσκάφος πιθανόν να μην βρισκόταν στη ζώνη των ερευνών που κάλυπτε μια έκταση 120.000 τετραγ. χλμ.

Οι συγγενείς

Χθες, περίπου 500 συγγενείς και υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα της μαλαισιανής πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ για μια «ημέρα μνήμης». Ορισμένοι συγγενείς ήρθαν από την Κίνα, απ’ όπου κατάγονταν περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών.

«Τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν για μένα ένα αδιάκοπο σκαμπανέβασμα συναισθημάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκρέις Νέιθαν, μια 36χρονη Μαλαισιανή δικηγόρος της οποίας η μητέρα, η 56χρονη Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροσκάφος.
Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, κάλεσε τη Μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες έρευνες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Άνθονι Λοκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Μαλαισία είναι αποφασισμένη να βρει το αεροσκάφος», διευκρινίζοντας ότι το «κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα». Δήλωσε ότι θα συναντούσε εκπροσώπους της εταιρίας θαλάσσιων ερευνών Ocean Infinity, που εδρεύει στο Τέξας και που πραγματοποίησε χωρίς επιτυχία τις προηγούμενες έρευνες, για να συζητήσουν μια νέα επιχείρηση.

Όταν η Μαλαισία ανέστειλε τις έρευνες το 2017, ειδικοί είχαν ορίσει μια άλλη πιθανή ζώνη 25.000 τετραγ. χλμ, αλλά η Αυστραλία όπως και η Μαλαισία είχαν κρίνει ότι οι πιθανότητες εύρεσης του αεροσκάφους δεν ήταν αρκετές για να επεκταθούν οι επιχειρήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ