LIVE Νορμανδία-70 χρόνια από την απόβαση

LIVE Νορμανδία-70 χρόνια από την απόβαση

Αρχηγοί κρατών και εκατοντάδες βετεράνοι συμμετέχουν στις σημερινές εκδηλώσεις στη Νορμανδία, κορύφωση των οποίων θα είναι η αναπαράσταση της Απόβασης στο Σουόρντ Μπιτς (Sword Beach) στο Ουίστρχαμ της Νορμανδίας, μία από τις πέντε παραλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις την 6η Ιουνίου 1944.

 

Στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που εδώ και μήνες είναι απομονωμένος από τη διεθνή σκηνή, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Αν και κεντρικό ρόλο στις σημερινές εκδηλώσεις παίζει η ενότητα που επέδειξαν οι σύμμαχοι πριν από 70 χρόνια, κατ’ ιδίαν τούς ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει η σοβαρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο, που δεν είναι άλλη από την κρίση στην Ουκρανία.

Η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία λόγω των συγκρούσεων κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έχουν κλυδωνίσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον και την Ε.Ε..

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάνει τη μεγάλη του επιστροφή και οι κινήσεις του θα παρακολουθούνται στενά από τους παρατηρητές.

Σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, που επικαλείται το Reuters, ο Ολάντ ελπίζει σε μία χειραψία του Ρώσου προέδρου με τον νεοεκλεγέντα Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ως ένα πρώτο βήμα για την εκτόνωση της έντασης.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα πριν από το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Ντοβίλ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησε το ουκρανικό ζήτημα με Ομπάμα και Πούτιν σε ξεχωριστά δείπνα στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

Μετά την εκδήλωση στο μνημείο της Καν ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει τον  Ομπάμα στο αμερικανικό νεκροταφείο της Κολβίλ-σιρ-Μερ, όπου έχουν ταφεί 10.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Έπειτα από γεύμα στο Σατό ντε Μπενουβίλ οι προσκεκλημένοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο Σουόρντ Μπιτς, όπου θα γίνει αναπαράσταση της Απόβασης παρουσία εκατοντάδων βετεράνων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ