Λευκορωσία: Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα η φιλοξενία πυρηνικών όπλων και ρωσικών δυνάμεων μόνιμα

Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί, στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, οι Λευκορώσοι ψήφισαν να επιτραπεί στη χώρα να φιλοξενεί μόνιμα πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, μέρος ενός πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επέκτεινε επίσης την κυριαρχία του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη την Κυριακή καθώς η γειτονική Ουκρανία δέχεται επίθεση από ρωσικά στρατεύματα. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιγκόρ Καρπένκο είπε ότι το 65,16% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών και το 10,07% ψήφισαν κατά, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 78,63%. Για να τεθούν σε ισχύ, οι τροπολογίες πρέπει να λάβουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του μισού εκλογικού σώματος.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, υποσχέθηκε ένα δημοψήφισμα στον απόηχο των ιστορικών διαμαρτυριών κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του το 2020.

Με την τροποποίηση του συντάγματος ο Λουκασένκο, 67 ετών, ακολουθεί τα βήματα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2020 επέβλεψε την ψηφοφορία για συνταγματικές αλλαγές που του επέτρεψαν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Οι συνταγματικές αλλαγές παρέχουν επίσης ασυλία σε πρώην ηγέτες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος της Λευκορωσίας και την περασμένη εβδομάδα ο Λουκασένκο επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Λευκορωσίας για να εισβάλουν στην Ουκρανία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ