Λάχλαν Μέρντοχ – O αινιγματικός πρωτότοκος γιος που κληρονόμησε την μιντιακή αυτοκρατορία

Ο ηλικίας 52 ετών Λάχλαν Μέρντοχ που διαδέχτηκε τον πατέρα του Ρούπερτ στην Fox News και στον υπόλοιπο όμιλο, πέρασε πολλά χρόνια έξω από τον κολοσσό των ΜΜΕ τον οποίον τώρα καλείται να διοικήσει ως ο μεγαλύτερος βαρόνος στον χώρο της ενημέρωσης.

Είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Nova Entertainment, πρόεδρος της News Corp, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox Corporation, και ιδρυτής της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Illyria Pty Ltd. Ο Λάχλαν είναι ένα από τα τρία παιδιά που απέκτησε ο Ρούπερτ Μέρντοχ με την δεύτερη σύζυγό του, τη σκωτσέζα δημοσιογράφο Anna Maria dePeyster.
Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Λάχλαν εκπαιδεύτηκε σε διάσημα αμερικανικά σχολεία και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Princeton το 1994. Η πτυχιακή του εργασία αφορούσε την γερμανική φιλοσοφία και στην πρώτη της παράγραφο είχε απόσπασμα από έργο του Λόρδου Βύρωνα.

Η φυγή του από τον όμιλο

Στην αρχή ο Λάχλαν θεωρήθηκε ως ο φυσικός κληρονόμος της News Corp. Αλλά το 2005 είχε μια διαμάχη με το τότε αφεντικό του Fox News, τον Roger Ailes και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εταιρεία. Ο Πάντυ Μάνινγκ, ο Αυστραλός δημοσιογράφος που έγραψε τη βιογραφία του Λάχλαν γνωστή με τον τίτλο “The Successor” (Ο Διάδοχος), λέει ότι ο μεγαλύτερος γιος του Ρούπερτ ένιωθε τότε πως ο πατέρας του έπρεπε να τον είχε υποστηρίξει στη διαμάχη. Και όταν έφυγε ήταν αποφασισμένος να μην επιστρέψει ποτέ στην εταιρεία του πατέρα του, σύμφωνα με τον Μάνινγκ.

Κι έτσι πορεύτηκε. Έφτιαξε μια αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία η οποία χρηματοδότησε σειρά από εταιρείες ΜΜΕ και μάρκετινγκ. Επένδυσε ακόμη και σε μια ομάδα κρίκετ της ινδικής Premier League. Δεν ήταν όλες του οι επενδύσεις επιτυχείς. Η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν όταν επένδυσε σε ένα αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο. Έπαθε τότε μεγάλη ζημιά. Αλλά η ζωή έχει γυρίσματα.

Η επιστροφή στον όμιλο

Το 2014, ο Λάχλαν επέστρεψε στην αυτοκρατορία του πατέρα του. Ο Μάνινγκ γράφει ότι η επιστροφή έγινε σε ένα σημείο κρίσιμο, στον απόηχο του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών και του διαζυγίου του Rupert Murdoch με τη Wendi Deng. Ένιωσε τότε ότι έπρεπε να βοηθήσει τον πατέρα του.

Το 2015, ο Ρούπερτ όρισε τον Λάχλαν και τον αδελφό του Τζέιμς ως συμπροέδρους του κινηματογραφικού στούντιο 21st Century Fox. Ένα αφιέρωμα των New York Times το 2017 περιέγραψε πώς τα αδέλφια ξεκίνησαν να προσπαθούν να μεταμορφώσουν την κουλτούρα της εταιρείας του πατέρα τους, πιέζοντας για περισσότερη διαφάνεια και ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας και για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων.

Όμως η κινηματογραφική εταιρία πουλήθηκε στη Disney το 2019 και ο Τζέιμς Μέρντοχ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp τον επόμενο χρόνο. Στην επιστολή παραίτησης έγραψε ότι αποχωρεί “λόγω διαφωνιών σχετικά με ορισμένο συντακτικό περιεχόμενο” και “ορισμένες άλλες στρατηγικές αποφάσεις”. Ειπώθηκε όμως  τότε ότι ο Τζέιμς δώρισε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν και ήταν απογοητευμένος με την κάλυψη της News Corp για την κλιματική αλλαγή.

Η σχέση με τον Τραμπ

Αυτό σημαίνει ότι ο Λάχλαν θα πρέπει του χρόνου να διαχειριστεί με επιδέξιο τρόπο την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Όλα δείχνουν ότι η σχέση του με τον Τραμπ είναι τουλάχιστον περίπλοκη.  Ο Τραμπ έχει εμφανιστεί αμέτρητες φορές στο Fox News, αλλά έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει το δίκτυο και έχει επαινέσει τα αντίπαλα συντηρητικά κανάλια.  Η FOX  αντιμετώπισε αγωγή από την εταιρία Dominion η οποία ισχυρίστηκε ότι η Fox βοήθησε στη διάδοση των αβάσιμων φημών ότι ο Τραμπ  με μια εκτεταμένη απάτη επιχείρησε να «κλέψει» τις εκλογές του  2020. H Dominion φτιάχνει τα μηχανήματα που ψηφίζουν οι Αμερικανοί. H FOX τότε προτίμησε να συμβιβαστεί. Τώρα αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή από μια άλλη εταιρεία που φτιάχνει μηχανές ψηφοφορίας. την Smartmatic.

Ο Λάχλαν Μέρντοχ έχει λίγες φορές τοποθετηθεί δημόσια για τον Τραμπ. Είναι προσεκτικός. Αλλά ο βιογράφος του, o Μάνινγκ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Λέει πως δεν είναι και “κανένα μυστικό” ότι οι Μέρντοχ πατέρας και γιος δεν είναι μεγάλοι θαυμαστές του πρώην προέδρου. Λέει και κάτι ακόμα όμως. Ότι «αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα συσπειρωθεί γύρω από τον Τραμπ ως υποψήφιο του χρόνου, το Fox News δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον υποστηρίξει».

 

Αινιγματική φιγούρα

Το σχέδιο διαδοχής ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια, με τον Λάχλαν να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Fox Corp τον Μάρτιο του 2019, όταν η εταιρεία σχηματίστηκε από τα περιουσιακά στοιχεία που απέμειναν μετά την πώληση της 21st Century Fox στην Disney.  Η θέση του Lachlan ως διαδόχου όμως εδραιώθηκε μετά την παραίτηση του αδελφού Τζέιμς , από το διοικητικό συμβούλιο της αδελφής εταιρείας News Corp τον Ιούλιο του 2020.

Αν και ο Λάχλαν υπήρξε επί μακρόν μια αινιγματική φιγούρα, θεωρείται ευρέως ως το πιο συντηρητικό από τα παιδιά του Ρούπερτ, με ορισμένους παρατηρητές να υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πιο δεξιά από τον πατέρα του σε ορισμένα θέματα. Δεν είναι σίγουροότι θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα. Ο μπαμπάς Ρούπερτ εξακολουθεί να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο των μετοχών με την ψήφο του.

Το χαρτί υγείας με τον Τραμπ

Ο Lachlan Cartwright, αρχισυντάκτης της Daily Beast δήλωσε για τον Λάχλαν ότι είναι «είναι σταθερά πιο συντηρητικός από τον πατέρα του και έτσι νομίζω ότι, αν μη τι άλλο, μπορεί να δείτε κάποιες από τις συντηρητικές του ιδέες  να εμφανίζονται σε ορισμένους από τους τίτλους σε όλη την αυτοκρατορία».  Αν πιστέψουμε το βιβλίο του Wolff, ο Λάχλαν είχε χαρτί τουαλέτας τυπωμένο με το πρόσωπο του Trump κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016 και δήλωσε ότι η οικογένειά του έκλαψε όταν κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος.

Πέρυσι, το CNN επικαλέστηκε πηγές που έλεγαν ότι ο Λάχλαν ασκεί ελεύθερα κριτική στον Τραμπ, αλλά το κάνει μόνο κατ’ ιδίαν. Ωστόσο, τα μηνύματα κειμένου που αποκαλύφθηκαν στην αγωγή της Dominion αποκαλύπτουν ότι ο Λάχλαν έδωσε εντολή στη διευθύνουσα σύμβουλο του Fox News Media, Σουζάν Σκοτ, να αποφύγει οποιαδήποτε αρνητική κάλυψη μιας συγκέντρωσης στις 14 Νοεμβρίου 2020, στην οποία ο Τραμπ αρνήθηκε την εκλογική του ήττα. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πώς θα καλύψουν αυτή τη συγκέντρωση», είχε γράψει ο Λάχλαν.

Η περιουσία του σήμερα αποτιμάται σε 3,35 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει κατηγορηθεί όχι μόνον ότι υποστηρίζει συντηρητικές πολιτικές και ότι χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσής του για να προωθήσει την ιδεολογία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ