Κύπρος: Προβληματισμός για την άνοδο του ΕΛΑΜ – Οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και οι ΦΩΤΟ με Μιχαλολιάκο και Παππά

Τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών έβαλαν “βόμβα” στο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, έδωσαν «πάτημα» στους Τουρκοκύπριους για προκλητικές δηλώσεις από τον Ερσίν Τατάρ, ενώ προκάλεσαν «πονοκέφαλο» και στην Ευρώπη, όπως προκύπτει σε δημοσιεύματα στον Τύπο με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι η Deutsche Welle. «Νικητής ο ΔΗΣΥ, άνοδος για την ακροδεξιά», ήταν χαρακτηριστικά ο τίτλος του γερμανικού Μέσου Ενημέρωσης.

Το ΕΛΑΜ, η αντίστοιχη Χρυσή Αυγή όπως έχει χαρακτηριστεί στο Νησί, κατάφερε να μπει ξανά στη Βουλή με διπλάσια, όμως, ποσοστά. Συγκέντρωσε ποσοστό που έφτανε το 6.78%, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του 2016 (3,71%), που ήταν η πρώτη φορά που το ακροδεξιό μόρφωμα κατάφερε να μπει στη Βουλή, εκμεταλλευόμενο την οικονομική κρίση, το κούρεμα καταθέσεων και φυσικά το ίδιο το Κυπριακό ζήτημα.

Και πρόκειται για ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2008 και στις εκλογές του 2011 είχε λάβει ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 1,1%. Και για όσους, πιθανώς να το αγνοούν, το “Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο” εμφανίστηκε αρχικά με την ονομασία “Χρυσή Αυγή” (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου Εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του και για αυτό τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ που είχε «δεσμούς αίματος» με την εγκληματική οργάνωση.

Σύμβολα, αναφορές, φασιστικά και εθνικιστικά τσιτάτα, συσσίτια μόνο για Κύπριους, τραμπουκισμοί και επεισόδια είναι μερικά απ’ αυτά με τον πρόεδρο ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου σε παλαιότερη συνέντευξη του να δηλώνει ότι το κόμμα του είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, ενώ στελέχη της Χρυσής Αυγής, με δηλώσεις τους, είχαν επιβεβαιώσει την άποψη αυτή. Ενώ υπάρχουν και ντοκουμέντα με τον Χρίστου να έχει φωτογραφηθεί τόσο με τον φυλακισμένο Νίκο Μιχαλολιάκο όσο με τον φυγόποινο, Χρήστος Παππάς.

Ο Χρίστος Χρίστου είναι ακτινολόγος και όταν διέμενε στην Ελλάδα ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του καταδικασμένου πλέον πρώην γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου. «Ο Χρίστος είναι ένα γνήσιο παιδί της Χρυσής Αυγής, ήταν και στην προσωπική φρουρά του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κασιδιάρης προς επιβεβαίωση των προηγουμένων, ενώ σε δήλωσή του ο Χρίστου δήλωνε: «Καλύτερα φρουρός του Μιχαλολιάκου παρά δικηγόρος κάποιων συγκεκριμένων κύκλων της ανώτατης οικονομικής ιεραρχίας της χώρας».

Το 2014 βρίσκει την ηγεσία της Χ.Α. προφυλακισμένη με βαριές κατηγορίες από την ελληνική Δικαιοσύνη. «Στα φυλακισμένα αδέρφια μας στέλνουμε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ παρόντες και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πετύχει ο εθνικός αγώνας τον οποίο διεξάγουμε από κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο» είναι το μήνυμα του ΕΛΑΜ που μεταφέρει στην Αθήνα ο Χρίστος Χρίστου, στην πορεία των Ιμίων του 2014. Όσο όμως ο χρόνος κυλά εις βάρος της Χ.Α., το ΕΛΑΜ προσπαθεί διακόψει κάθε σύνδεση με την εγκληματική οργάνωση. Αμέσως μετά την καταδίκη της Χ.Α., το ΕΛΑΜ τονίζει ότι «έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τη Χρυσή Αυγή» εκδίδοντας, μάλιστα, ανακοίνωση.

«Επειδή κάποιοι στην Κύπρο έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα ότι: η Παράταξή μας, όπως δήλωσε επανειλημμένα δημόσια και ο Πρόεδρος μας, εδώ και καιρό έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή. Για όσους κακόπιστα και με εμπάθεια προσπαθούν να παρουσιάσουν κάτι άλλο για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επαναλαμβάνουμε αυτό που είναι ευρέως γνωστό και αντιληπτό ότι: άλλο το Ε.ΛΑ.Μ. και άλλο η Χρυσή Αυγή. Άλλωστε, ο κάθε πολιτικός χώρος κρίνεται με βάση το έργο που επιτελεί και την προσφορά του προς την κοινωνία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος. Και προσθέτει: «Η δράση του ΕΛΑΜ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε τι είναι η Παράταξή μας και τι πρεσβεύει. Παρά τη λασπολογία που δέχθηκε κατά καιρούς, δε σταμάτησε να εργάζεται νυχθημερόν για τα προβλήματα των πολιτών και της πατρίδας μας, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την διάνοιξη μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένα κόμματα προσπαθούν να σπείρουν για ακόμα μια φορά την διχόνοια ανάμεσα στον κυπριακό ελληνισμό. Είμαστε σίγουροι πως ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερους συμμάχους».

Ταυτόχρονα, η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου αλλάζει μορφή, αφαιρώντας οτιδήποτε παρέπεμπε στη Χ.Α.. Αίφνης εξαφανίστηκαν όλα τα άρθρα περί της αντίληψης για τη ζωή, την ελευθερία, τον ρατσισμό και τη συμπεριφορά του εθνικιστή που αποτελούσαν αναδημοσιεύσεις από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Προέταξε την άνοδο του ΕΛΑΜ και επανέλαβε το ίδιο παραμύθι περί ομοσπονδίας ο Τατάρ

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο και η αύξηση των ποσοστών του ρατσιστικού, όπως ανέφερε, ΕΛΑΜ επιβεβαίωσαν την δική του θέση ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τατάρ σχολίασε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στα κατεχόμενα υποστηρίζοντας ότι οι εθνικιστικές ακραίες απόψεις παρουσιάζουν αύξηση στην ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί.

«Το ΕΛΑΜ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν την άποψη του ενιαίου κράτους στο σύνολο της Κύπρου. Βλέπουμε ότι ανεβαίνει μια νοοτροπία που δεν θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ακόμη και το δικαίωμα της μειονότητας. Το πιο τρομακτικό είναι ότι το ΕΛΑΜ παίρνει τις ψήφους του από τη νεολαία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται ο εξτρεμιστικός εθνικισμός, ο θαυμασμός για την Ελλάδα, η άποψη ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο θαυμασμός προς την ΕΟΚΑ», είπε ο Τατάρ. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι με παρέμβαση της ΕΕ έγινε πιο ήπιο το ελληνοκυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν και ότι «η επίδραση των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων αυξάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», στο οποίο «επιχειρείται να εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο των παιδιών ο ελληνικός εθνικισμός και η ελληνική σημαία» και ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα.

«Στους αγώνες των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων πάντα υπάρχει η ελληνική σημαία. Φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων έναντι στο ΕΛΑΜ. Επομένως, παρακολουθώ με ανησυχία αυτή την κατάσταση. Βλέπω πόσο ρεαλιστικό και κατάλληλο στις πραγματικότητες της Κύπρου είναι το νέο μας όραμα στη βάση των δύο κρατών που στηρίζονται στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο», είπε.

«Υπάρχουν κόμματα στις δύο πλευρές που πιστεύουν στην ομοσπονδία και δεν υποστηρίζουν την «λύση δύο κρατών», είπε ο κ. Τατάρ σημειώνοντας ότι υπήρξε πτώση στα ποσοστά του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αριστερό κόμμα και υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

«Η πολιτική στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες», είπε προσθέτοντας ότι οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν να φύγει η Τουρκία από το νησί, Τουρκία και ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και πως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο ανήκουν στους Ελληνοκύπριους και πρέπει να αυξηθεί η επιρροή της ΕΕ στο νησί.

«Αυτή την στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι συνομιλητές μας βρίσκονται σε αναζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει μια νέα βάση μετά από την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην Γενεύη. Και εκείνοι θα δουν σίγουρα πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η υπόθεση. Βλέπω ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό που λέμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μια συμφωνία στην ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Διότι δεν λαμβάνεται αποτέλεσμα με το να κάνεις μια συμφωνία με το ζόρι. Και η συμφωνία το 1960 δεν διήρκεσε καν τρία χρόνια. Αν τώρα βάλουν ξανά επί τάπητος μιαν συμφωνία με το ζόρι στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε ποτέ, αλλά ας υποθέσουμε ότι γίνεται, θα ξεσπάσει αμέσως σύγκρουση με αυτή την νοοτροπία που υπάρχει απέναντί μας. Είναι ένας σωστός δρόμος το μοντέλο λύσης δύο κρατών που υπερασπίζομαι. Και η Τουρκία το στηρίζει αυτό, θα πάμε μέχρι τέλους μαζί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ