Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ στην έδρα του ΟΗΕ – «Οδικός χάρτης» από τον Γκουτέρες – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τριμερής συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ που προσκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου, επί τάπητος τέθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε λίγο πριν από την 2.00 το πρωί (ώρα Κύπρου) στο επιβλητικό κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πριν από τις 2.00 έφτασε στον χώρο και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ψυχρό το κλίμα

Όπως μεταφέρει και ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Πομηλορίδης, οι δύο άντρες δεν αντάλλαξαν χειραψία όπως συνηθίζεται και επικράτησε ένα ψυχρό και αμήχανο κλίμα κατά τα πρώτα λεπτά της κοινής τους παρουσίας στα έδρανα των ΗΕ και κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μέσω δημοσίευσής του στην πλατφόρμα “Χ” ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως στόχος αυτής της συνάντησης για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Δείτε σχετικό βίντεο

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Όπως ανέφερε στα Νέα του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Πομηλορίδης, οι εκτιμήσεις είναι πως ο ΓΓ των ΗΕ δεν θέλει να ακούσει τις απόψεις των δύο αντρών, καθώς αυτό το έκανε ήδη.

Οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως ο Γκουτέρες έχει έτοιμη την πρότασή του από τον προηγούμενο Αύγουστο. όταν και πήρε την έκθεση της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Το ζητούμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το δείπνο να έχει και συνέχεια. Δηλαδή ο ΓΓ να εισηγηθεί μια μεθοδολογία και να πει το επόμενο βήμα.

Το καλύτερο σενάριο είναι η μεθοδολογία να οδηγεί σε μια πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή δηλαδή και των εγγυητριών δυνάμεων.

Το επικρατέστερο σενάριο στη βάση πληροφοριών είναι πως ο ΓΓ θα βάλει ένα κείμενο εργασίας στο τραπέζι, προφορικό ή γραπτό.

Το έγγραφο αυτό θα έχει τρία από τα σημεία του Γενικού Γραμματέα όπως κατατέθηκε στον Κραν Μοντανά, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τα θέματα διακυβέρνησης που ενδιαφέρει τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Οδικός χάρτης» από Γκουτέρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Ντουβάρ, ο Αντόνιο Γκουτέρες ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους δύο άντρες ένα «οδικό χάρτη». Το εν λόγω έγγραφο θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η πολιτική ισότητα.

Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο ΑΝΤ1 το Σάββατο, ο ΓΓ των ΗΕ ενδέχεται να προτείνει τη διεύρυνση των όρων εντολής της προσωπικής του απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την παρουσίαση του οδικού χάρτη θα γίνει πρόταση και για τετραμερή με την παρουσία ΠτΔ, Ερσίν Τατάρ και εκπροσώπων Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι που φαίνεται ότι δεν ευνοεί η Βρετανία.

Πηγές από την Τουρκία, δηλώνουν πάντως πως η Άγκυρα έχει αλλάξει στάση στο Κυπριακό τις τελευταίες εβδομάδες, έστω και αθόρυβα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία μετά και τα θετικά μηνύματα που έλαβε για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άναψε το πράσινο φως για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς επίσημα να αλλάξει τη ρητορική των δύο κρατών.

Μάλιστα, την επικείμενη κάθοδος του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου είδε με θετικό μάτι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως, πριν από το ταξίδι του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωνε στους δημοσιογράφους πως η αποψινή τριμερής είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα κατά το οποίο θα μεταφέρει, όπως είπε, την «εθνική πολιτική» και την επιδίωξή του για τα 3 Α (απευθείας εμπόριο, πτήσεις, επαφές).

«Το κοινό έδαφος είναι η κυριαρχική μας ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς, εν ολίγοις, το δικαίωμά μας στην κυριαρχία, που προέρχεται από τις διεθνείς συμφωνίες».

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, υπογραμμίζεται ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας

Ποτέ δεν απέφυγε τον διάλογο και την επικοινωνία, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γι’ αυτό θα συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στο κοινωνικό άτυπο δείπνο, όπου θα επαναλάβει ότι θα συμμετάσχει σε επίσημες, νέες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στην τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊιράκ» πριν από την πραγματοποίηση του δείπνου είπε ότι σε αυτό θα θίξει τα θέματα των απευθείας πτήσεων, εμπορίου και επαφών για να ξεπεραστούν τα «εμπάργκο» που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Θα εξηγήσει, συνέχισε, ότι η στάση της ε/κ πλευράς όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα (ΣΣ: συλλήψεις για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα), τον τουρισμό και την εκπαίδευση έχει προκαλέσει ένταση και όχι συμφιλίωση «μεταξύ των δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

Θα εκφράσει, συνέχισε, την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ε/κ πλευρά σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά και η οικονομία.

Αναμένει, είπε, ότι το γεύμα θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και θα κάνει δήλωση στον Τύπο μετά από αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι θα αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη με την πρώτη πτήση για να είναι πίσω στα κατεχόμενα πριν την Πέμπτη οπόταν θα γίνει η νέα διαδικασία για την εκλογή του «προέδρου της βουλής», σημειώνοντας ότι τώρα τον αντικαθιστά στην «προεδρία» ο Ζορλού Τορέ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ