Κορονοϊός-Σουηδία: Το 1/3 του πληθυσμού στην Στοκχόλμη θα έχει νοσήσει έως τις αρχές Μαΐου

Οι σουηδικές αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, η Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει από τον νέο κορονοϊό έως τις αρχές Μαΐου.

Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα 15.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοστό των 1.765 θανάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τη σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τυχαία τεστ και κρούσματα που αναφέρουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό έως την 1η Μαΐου. «Όμως, πρέπει να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν προσβληθεί και μπορούν ακόμη να μολυνθούν» επισήμανε ο Βάλενστεν.

Η έρευνα εκτιμά ότι για κάθε κρούσμα που επιβεβαιώνεται από τις αρχές, 999 κρούσματα με ηπιότερα συμπτώματα δεν καταγράφονται, διότι οι ασθενείς δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια. Πάντως, ο Βάλενστεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στη Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται. «Ούτε η καμπύλη του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να καταγράφει πτώση, επομένως δεν βρισκόμαστε εκεί», είπε.

Σημειώνεται πως τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού ήταν λιγότερο αυστηρά από άλλες χώρες, με τις αρχές να βασίζονται στην πειθώ παρά στην απαγόρευση. Είναι ενδεικτικό πως τα δημοτικά και γυμνάσια παραμένουν ανοικτ, οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. «Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί και ποιοι θα χαλαρώσουν πρώτοι, όμως, όπως το αντιλαμβανόμαστε, βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει», κατέληξε ο Βάλενστεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ