Κορονοϊός: Προληπτικά τεστ στους εργαζομένους στα ΜΜΜ που επιστρέφουν από διακοπές

Προληπτικά τεστ για κορονοϊό στους εργαζομένους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ή που εμφανίζουν συμπτώματα, θα πραγματοποιούν η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε και η ΟΣΥ Α.Ε. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται με έξοδα των εταιρειών στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, του περιορισμού της διασποράς του COVID-19, της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.

Σε προληπτικά τεστ θα υποβάλλονται ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε, που επιστρέφουν από περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όπως μέχρι σήμερα καταγράφονται από τον ΕΟ∆Υ, δηλαδή από: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νησιά Αργοσαρωνικού και Κύθηρα, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και οι ∆ήμοι Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Όλοι, δε, οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ Α.Ε. θα συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και εφόσον είχαν κατά την άδεια τους, τις προηγούμενες 15 ημέρες, ταξιδέψει σε “κόκκινες” περιοχές ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό – εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό COVID-19. Αντίστοιχα μέτρα θα ανακοινώσει άμεσα και ο ΟΑΣΘ.

Όσοι εργαζόμενοι, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν πρέπει να προσέρχονται για εργασία και να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους και του ΕΟ∆Υ. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι, όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να φορούν μάσκα, να τηρούν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής.

Ειδικότερα, οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, μάσκες, αντισηπτικά χεριών και λοιπά αντισηπτικά σκευάσματα) και να απολυμαίνουν το χώρο του οδηγού με τα ειδικά αντισηπτικά (σπρέι και μαντηλάκια) που τους έχουν χορηγηθεί από την Εταιρεία κατά την παραλαβή και την παράδοση του οχήματος. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε σημεία συναλλαγής με το κοινό πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και τα ειδικά αντισηπτικά κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιάς τους. Στα κτίρια και τα οχήματα / συρμούς πραγματοποιούνται καθημερινά καθαρισμός, απολύμανση και ειδικοί νεφελοψεκασμοί.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τις συστάσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τους επιβάτες. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στις αποβάθρες καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα πραγματοποιούνται διαρκώς ηχητικές και οπτικές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι η μάσκα πρέπει να καλύπτει μύτη και στόμα. Οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας εξάλλου συνεχίζονται. Ωστόσο επαφίεται στον κάθε ένα από εμάς να προστατέψει τον εαυτό του και το διπλανό του.

Μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του εφετινού καλοκαιριού, ανεστάλησαν άδειες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων, ενώ μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε τρία άμεσα μέτρα και τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών:

Πρώτον. Άμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing. Ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες θέσεις καθήμενων, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασπορά του ιού.

Δεύτερον. 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, σε ειδικότητες αιχμής, με διαδικασίες fast track, αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Τρίτον. Ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι θα ενισχυθεί άμεσα η ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον, προανήγγειλε τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες, που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1 του Μετρό, αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό και προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα για την Αθήνα ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια περίπου 1000 σύγχρονων οχημάτων. Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ