Κορονοϊός: Αντιβιοτικό δημιουργεί ελπίδες για το τέλος της πανδημίας

Ένα νέο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δημιουργεί ελπίδες. Παρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως αναφέρεται σε άρθρο του «theconversation.com», χρειάζονται και φάρμακα για τη θεραπεία του COVID.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα υποσχόμενο φάρμακο που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, είναι η μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία αλλά και για την πρόληψη του κορονοϊού. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι χορηγείται ως χάπι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να φτάσουν να νοσηλευτούν για να το λάβουν.

Αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητα αναπαραγωγής του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID.

Λειτουργεί μιμούμενος ένα από τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού του ιού. Όταν ο ιός αναπαράγεται, δημιουργεί ένα νέο αντίγραφο του RNA του και το φάρμακο καταλήγει να ενσωματώνεται σε αυτόν.

Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στο θάνατο.

κορονοϊός- χάπι

Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντιβιοτικό

Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 202 συμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19 (εκτός νοσοκομείου) στους οποίους χορηγήθηκαν τυχαία είτε η μολνοπιραβίρη είτε placebo, προέκυψε ότι τρεις ημέρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου ο ιός ελαττώνεται σημαντικά στον οργανισμό όσων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα:

Μόνο το 2% όσων υποβλήθηκαν σε τριήμερη θεραπεία με 800 μικρογραμμάρια μολνοπιραβίρης είχαν ακόμη ιικό φορτίο, έναντι 17% όσων έλαβαν ομοίωμα (placebo) της θεραπείας.

Ακόμη καλύτερα, στις πέντε ημέρες από την έναρξη της θεραπείας όλοι όσοι συμμετείχαν στη δοκιμή, είτε έλαβαν 400 είτε 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου έπαυσαν να νοσούν με κορονοϊό, ενώ 11% όσων έλαβαν placebo εξακολουθούσαν να έχουν ιικό φορτίο.

Φαίνεται, αν και ακόμα είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος ότι το φάρμακο, όχι μόνο «καθαρίζει» τον οργανισμό από τον κορονοϊό, αλλά εμποδίζει τη μετάδοσή του.

Πηγή πληροφοριών: theconversation.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ