Κολομβία: Υπό περιορισμό κατ’ οίκον ο πρώην πρόεδρος της χώρας παραιτείται από τη Γερουσία

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, σε περιορισμό κατ’ οίκον με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για απόπειρες χειραγώγησης και επηρεασμού μαρτύρων σε δίκη εναντίον πολιτικού του αντιπάλου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παραιτείται από το αξίωμα του γερουσιαστή, το οποίο κατέχει από το 2014.

Σε επιστολή του προς το κολομβιανό Κογκρέσο, ο πρώην αρχηγός του κράτους (2002-2010), που διατηρεί μεγάλη επιρροή και ισχύ, δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενος το ότι είναι αδύνατον «να μπορέσει να επιστρέψει στη Γερουσία», εξαιτίας της διαδικασίας που έχει κινηθεί σε βάρος του καθότι είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Ο Άλβαρο Ουρίμπε, 68 ετών, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κέντρου (δεξιά, στην εξουσία) και ο γερουσιαστής που εξελέγη στο σώμα συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον, είχε ήδη παραιτηθεί το 2018, όταν το Δικαστήριο τον είχε καλέσει να παρουσιαστεί ενώπιόν του.

Σκοπός του ήταν τότε να αποφύγει τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του μοναδικού που μπορεί να δικάζει κοινοβουλευτικούς, το οποίο καταγγέλλει για προκατάληψη σε βάρος του, ώστε την υπόθεση να αναλάβει η εισαγγελία.

Όμως αναγκάστηκε να ανακαλέσει και η διαδικασία ακολούθησε τον δρόμο της.

Ο πρώην πρόεδρος τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο εν αναμονή της απόφασής του για το εάν θα προσαχθεί ή όχι σε δίκη για τον φερόμενο επηρεασμό μαρτύρων εναντίον του γερουσιαστή της αριστεράς Ιβάν Σεπέδα.

Δεν είναι βέβαιο ούτε αυτή τη φορά ότι η παραίτησή του από τη Γερουσία θα του επιτρέψει να αποφύγει τη δίκη.

Στην επιστολή του, ο Ουρίμπε καταγγέλλει την «παραβίαση οκτώ διαδικαστικών εγγυήσεων» και διατείνεται πως είναι θύμα «παράνομων και κακόβουλων υποκλοπών» και «επιλεκτικών διαρροών» μέρους του περιεχομένου του φακέλου της υπόθεσης «σε πολιτικούς και δημοσιογράφους» που τον εχθρεύονται.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ