Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα – Ο κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο – οι οποίοι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό – κλωνοποίησαν έναν ιό που μοιάζει με τον Covid-19 και έχει εντοπιστεί σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Τα ποντίκια είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκφράζουν μια πρωτεΐνη που συναντάται στους ανθρώπους, με στόχο να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ιός στους ανθρώπους. Όλα τα τρωκτικά που μολύνθηκαν με το παθογόνο πέθαναν μέσα σε οκτώ ημέρες, γεγονός που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «εκπληκτικά» γρήγορο.

Η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη επίσης όταν βρήκε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στους εγκεφάλους και τα μάτια των ποντικών – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με τον Covid-19, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται στο σώμα με μοναδικό τρόπο. Στη μελέτη της προειδοποιεί ότι τα ευρήματά της «υπογραμμίζουν τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στον άνθρωπο».

«Πρόκειται για μια επιστημονικά εντελώς άσκοπη μελέτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την μόλυνση μιας περίεργης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να καταλάβω πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάει στραβά», έγραψε ο Φρανσουά Μπαλού, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, σε ανάρτησή του στο Twitter (X).

«Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης ράτσας εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θεωρώ ότι τέτοια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά…».

Ο καθηγητής Richard Ebright, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, στο New Jersey, δήλωσε στην DailyMail.com ότι συμφωνεί απόλυτα με την αξιολόγηση του καθηγητή Balloux. Και πρόσθεσε: «Η προδημοσίευση δεν προσδιορίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται για την έρευνα».

«Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας – όπως η έρευνα στη Wuhan το 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Covid-19 – να πραγματοποιήθηκε αλόγιστα χωρίς τον ελάχιστο περιορισμό βιοασφάλειας και δίχως πρακτικές που είναι απαραίτητες για ένα πιθανό πανδημικό παθογόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου, ο ιός ανακαλύφθηκε το 2017 πριν από το ξέσπασμα του Covid.

Ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους της Μαλαισίας, στα φολιδωτά θηλαστικά που είναι γνωστοί φορείς κορωνοϊών και εικάζεται ότι αποτέλεσαν τους ενδιάμεσους ξενιστές για να περάσει ο Covid από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τον ιό και τον αποθήκευσαν στο εργαστήριο του Πεκίνου, όπου συνέχισε να εξελίσσεται.

Δεν είναι σαφές πότε διεξήχθη η νέα μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό ο ιός να έχει υποστεί μια «μετάλλαξη που ενισχύει τη λοιμογόνο δύναμη» κατά την διατήρησή του, η οποία τον έκανε πιο θανατηφόρο.

Για τη νέα έρευνα, οκτώ ποντίκια μολύνθηκαν με τον ιό, οκτώ μολύνθηκαν με έναν αδρανοποιημένο ιό και οκτώ χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Όλα τα ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον ιό πέθαναν. Υπέκυψαν μεταξύ επτά και οκτώ ημερών μετά τη μόλυνση. Οι ερευνητές βρήκαν «σημαντικές ποσότητες» του ιού στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τη μύτη, τα μάτια και τις τραχείες των τρωκτικών. Την έκτη ημέρα, το ιικό φορτίο είχε «μειωθεί σημαντικά» στους πνεύμονες, αλλά ο εγκέφαλος των ζώων είχε συρρικνωθεί.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο ιός μολύνει μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια «μεταναστεύει» στον εγκέφαλο – σε αντίθεση με τον Covid που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και πνευμονία σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν παραδείγματα εντοπισμού Covid σε ιστό εγκεφάλου βαριά ασθενών.

«Η σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη κατά τα τελευταία στάδια της μόλυνσης μπορεί να είναι η βασική αιτία θανάτου σε αυτά τα ποντίκια», είπαν οι ερευνητές.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορωνοϊός των παγκολίνων που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, υποδηλώνοντας τον κίνδυνο να διαχυθεί το GX_P2V στους ανθρώπους».

Ωστόσο, το αρχικό στέλεχος του Covid σκότωσε το 100% των ποντικιών σε ορισμένες μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι άμεσα εφαρμόσιμα στους ανθρώπους.

Ο Δρ Gennadi Glinsky, συνταξιούχος καθηγητής Ιατρικής στο Στάνφορντ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ