Κορονοϊός: Οι θάνατοι διασήμων στην Κίνα προκαλούν φόβους για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών

Ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων δημόσιων προσώπων στην Κίνα, ωθεί τον κόσμο να αμφισβητήσει τον επίσημο αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό.

Ο θάνατος της Chu Lanlan, μιας 40χρονης τραγουδίστριας της όπερας, τον περασμένο μήνα προκάλεσε σοκ σε πολλούς, δεδομένου του πόσο νέα ήταν αναφέρει το BBC. Η οικογένειά της δήλωσε ότι λυπήθηκε από τoν αιφνίδιο θάνατό της της, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Chu Lanlan

Η Κίνα κατήργησε την αυστηρή πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» τον Δεκέμβριο και είδε μια ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων. Υπάρχουν αναφορές ότι τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια έχουν υπερφορτωθεί. Όμως η χώρα έχει σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και έχει ανακοινώσει μόνο 22 θανάτους τον Δεκέμβριο από τον κορονοϊό, χρησιμοποιώντας τα δικά της αυστηρά κριτήρια.

Τώρα υπολογίζονται μόνο όσοι πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες όπως η πνευμονία.

Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η Κίνα υποεκτιμά τις πραγματικές επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα – ιδίως τους θανάτους. Αλλά οι θάνατοι τόσο της Chu Lanlan, όσο και άλλων διάσημων προκαλούν εικασίες για μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που αναφέρονται στους επίσημους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ειδησεογραφικό ιστότοπο Operawire, η Chu Lanlan ήταν σοπράνο που ειδικευόταν στην Όπερα του Πεκίνου – μια θεατρική τέχνη στην οποία οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ομιλία, τραγούδι, χορό και μαχητικές κινήσεις για να αφηγηθούν ιστορίες – και συμμετείχε επίσης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Την Πρωτοχρονιά η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Γκονγκ Τζιντάνγκ συγκλόνισε πολλούς Κινέζους χρήστες του διαδικτύου.

Ο Γκόνγκ, 83 ετών, ήταν γνωστός σε πολλά νοικοκυριά από την ερμηνεία του στη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της χώρας, In-Laws, Out-laws. Ο ρόλος του πατέρα Κανγκ είχε γοητεύσει τους θαυμαστές του για περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2000.

Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το συνέδεσαν με τους πρόσφατους θανάτους άλλων ηλικιωμένων.

Γκονγκ Τζιντάνγκ

“Σε παρακαλώ θεέ μου, σε παρακαλώ συμπεριφέρσου καλύτερα στους ηλικιωμένους”, έγραψε ο συμπρωταγωνιστής του Hu Yanfen στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

“R.I.P. πατέρα Κανγκ. Αυτό το κύμα έχει πραγματικά στοιχίσει τη ζωή πολλών ηλικιωμένων, ας φροντίσουμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους στις οικογένειές μας”, έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.

Ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος Ni Zhen ήταν επίσης μεταξύ των πρόσφατων θανάτων. Ο 84χρονος ήταν διάσημος για τη δουλειά του στην ταινία “Σηκώστε το κόκκινο φανάρι” του 1991, η οποία θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες κινεζικές ταινίες από τους κριτικούς.

Εν τω μεταξύ, ο Hu Fuming, πρώην δημοσιογράφος και συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Nanjing, πέθανε στις 2 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών.

Ήταν ο κύριος συγγραφέας ενός διάσημου σχολίου που δημοσιεύθηκε το 1978 και σηματοδότησε την έναρξη της περιόδου “Boluan Fanzheng” της Κίνας – μια εποχή εξάλειψης του χάους και επιστροφής στην κανονικότητα μετά την αναταραχή της Πολιτιστικής Επανάστασης υπό τον πρώτο κομμουνιστή ηγέτη της χώρας Μάο Τσετούνγκ.

Hu Fuming

Σύμφωνα με τον απολογισμό των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, 16 επιστήμονες από τις κορυφαίες ακαδημίες επιστήμης και μηχανικής της χώρας πέθαναν μεταξύ 21 και 26 Δεκεμβρίου.

Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν συνδέθηκε επίσημα με τον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις εικασίες στο διαδίκτυο.

“Μήπως πέθανε και αυτός από “κακή γρίπη”;”, ανέφερε ένα από τα σχόλια με την υψηλότερη βαθμολογία κάτω από την είδηση του θανάτου του σεναριογράφου Ni Zhen.

“Ακόμα και αν ψάξετε όλο το διαδίκτυο δεν μπορείτε να βρείτε καμία αναφορά στην αιτία θανάτου του”, δήλωσε ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου.

Υπήρξαν όμως και επικρίσεις για τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους τον Νοέμβριο σε πρωτοφανείς πολιτικές διαμαρτυρίες ζητώντας τον τερματισμό της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

“Είναι αυτοί οι άνθρωποι ευτυχισμένοι τώρα, βλέποντας ηλικιωμένους ανθρώπους… να πεθαίνουν”, ρώτησε ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ φάνηκε να αναφέρεται έμμεσα στις διαμαρτυρίες στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, λέγοντας ότι είναι φυσικό σε μια τόσο μεγάλη χώρα οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, κάλεσε τους ανθρώπους να ενωθούν και να δείξουν ενότητα, καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια “νέα φάση” στην προσέγγισή της για τον κορονοϊό.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επίγνωση του ευρέως διαδεδομένου σκεπτικισμού, αν και συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την σοβαρότητα αυτού του κύματος Covid που σαρώνει την χώρα.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νοσημάτων του Πεκίνου παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα είναι “σίγουρα μεγαλύτερος” από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε επίσης ότι τα θανατηφόρα κρούσματα παρέμεναν μειοψηφία του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων Covid.

Αυτή την εβδομάδα η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, προέτρεψε τους πολίτες να εργαστούν για μια “τελική νίκη” κατά του κορονοϊού και απέρριψε τις επικρίσεις για την προηγούμενη πολιτική μηδενικού Covid.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ