Κίνα: Νέο βίντεο – Ο καβγάς για τα επίσημα έγγραφα πριν βγάλουν «σηκωτό» τον Χου Τζιντάο από το συνέδριο

Ο πρώην ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο μάλωνε για τα επίσημα έγγραφα, λίγα λεπτά πριν τον βγάλουν «σηκωτό» από την συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, δείχνουν νέα πλάνα.

Η φαινομενικά απρόθυμη αποχώρηση του Χου από τα έδρανα στο 20ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) ήταν κάτι που σπάνια βλέπουμε στην κινεζική πολιτική σκηνή, που όλα γίνονται σχεδόν με βάση… σκηνοθετικό σενάριο, σύμφωνα με τον Guardian.

Το νέο βίντεο που τραβήχτηκε από το Channel News Asia, αλλά κυκλοφόρησε μόλις δύο ημέρες μετά το περιστατικό, καταγράφει περίπου ένα λεπτό διακριτικών, υψηλού επιπέδου… διαπραγματεύσεων πριν φτάσει ένας αξιωματούχος για να συνοδέψει τον Χου εκτός της αίθουσας. Ο Χου, ο οποίος είναι 79 ετών, παραιτήθηκε από επικεφαλής του κόμματος πριν από 10 χρόνια.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η απροσδόκητη έξοδος του Χου οφειλόταν στην επιβαρυμένη του υγεία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η ημιεπίσημη γραμμή δεν έκανε τίποτα για να καταπνίξει τις εικασίες ότι αυτό που έμοιαζε με αναγκαστική απομάκρυνση –ο Χου φαινόταν μπερδεμένος και απρόθυμος να εγκαταλείψει την καρέκλα του– ήταν κάποιο είδος επίδειξης της πολιτικής εξουσίας του, από τον διάδοχό του, Σι Τζινπίνγκ.

Το περιστατικό δεν μεταδόθηκε στην Κίνα.

Οι εικόνες ξεκινούν με τον διπλανό του Χου, Λι Ζανσού, να παίρνει ένα έγγραφο από το χέρι του Χου και να το τοποθετεί πίσω κάτω από ένα κόκκινο κάλυμμα όπως αυτό μπροστά σε όλους τους άλλους κορυφαίους ηγέτες, καθώς μιλά με τον Χου.

Αρχικά αφήνει χαρτιά μπροστά στον πρώην αρχηγό, ο οποίος φαίνεται μπερδεμένος. Έπειτα, προφανώς ανήσυχος ότι ο Χου θα προσπαθήσει να βγάλει ξανά το έγγραφο, ο Λι τραβάει τον σωρό των χαρτιών προς το μέρος του και κρατά το χέρι του πάνω τους.

Ο Σι στη συνέχεια κοιτάζει προς την πλευρά της σκηνής, προφανώς καλώντας βοήθεια, καθώς ένας ανώτερος βοηθός περπατά και του μιλά για λίγο, πριν φύγει.

Ο Λι συνεχίζει να μιλά στον Χου, ενώ ο Σι κοιτάζει παθητικά μπροστά. Ο νεαρός βοηθός που σύντομα θα τραβήξει τον Χου από τη θέση του και θα τον συνοδεύσει εκτός σκηνής, φτάνει, μιλά για λίγο με τον Χου και τον Λι και μετά πηγαίνει να μιλήσει στον Σι για λίγο ακόμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ