Κίνα: Μετά την οργή, η… χαλάρωση – Σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Μία εβδομάδα μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις οργής στην Κίνα, τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού χαλαρώνουν σταδιακά σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη.

ΒΙΝΤΕΟ-σοκ στην Κίνα: Bγάζουν σηκωτό από το σπίτι του άνδρα που αρνήθηκε να μπει σε δομή καραντίνας για covid

Στην κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλά καταστήματα ξανάνοιξαν ήδη από το Σαββατοκύριακο και σήμερα οι κάτοικοι μπόρεσαν ξανά να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να οφείλουν να δείξουν αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών. Το ίδιο και στην Σανγκάη, όπου ήρθη επίσης η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ για να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους (πάρκα, τουριστικά αξιοθέατα κλπ.).

Η κινεζική οικονομική μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων είχε τεθεί σε αυστηρό lockdown για περισσότερο από δύο μήνες την άνοιξη μετά την εμφάνιση εστίας κρουσμάτων κορονοϊού, μέτρο το οποίο ήταν πολύ αντιδημοφιλές και επηρέασε επίσης την οικονομία της χώρας.

ΒΙΝΤΕΟ-σοκ στην Κίνα: Γυναίκα γεννά όρθια έξω από μαιευτήριο γιατί δεν πρόλαβε να κάνει τεστ covid

Η επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού συνεχίζει ωστόσο να απαιτείται σε πολλά μέρη και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να είναι δύσκολες ανάμεσα στις επαρχίες, με τους ταξιδιώτες να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους σε περίπτωση εντοπισμού εστίας της επιδημίας.

Πριν από μια εβδομάδα, η οργή που συσσωρευόταν επί μήνες κατά της αυστηρής πολιτικής “μηδενικής COVID” ξέσπασε και σε περίπου 10 κινεζικές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις πρωτόγνωρου μεγέθους μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Κίνα: Άρματα στους δρόμους – Ξυπνούν μνήμες από την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν

«Ευελιξία στα μέτρα»

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 η οποία εφαρμοζόταν για σχεδόν τρία χρόνια είχε ανατρέψει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κίνας, με επανειλημμένες καραντίνες και μοριακά τεστ σε μεγάλη κλίμακα σχεδόν καθημερινά στη διάρκεια του 2022. Οι διαδηλώσεις αυτές, κυρίως από φοιτητές, πήραν γρήγορα πολιτική τροπή, με κάποιους να ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αντιδρώντας, οι αρχές έχουν έκτοτε αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς ενώ η απόφαση αυτή επικροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Κινέζος πρόεδρος αναγνώρισε ο ίδιος ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι λιγότερο θανατηφόρο, “ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ευελιξία στους περιορισμούς”, σύμφωνα με όσα είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέφθηκε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αλλαγή πλεύσης και από τον επίσημο Τύπο, ο οποίος δεν έπαυε προηγουμένως να επιμένει στην επικινδυνότητα της COVID-19.  Το κινεζικό οικονομικό μέσο Yicai επικαλείτο χθες ειδικό σε θέματα υγείας που υπογράμμιζε ότι “η πλειονότητα των προσβληθέντων είναι ασυμπτωματικοί (…) και το ποσοστό θνητότητας είναι πολύ χαμηλό”.

Κίνα: Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), ισάξια υπουργείου, κατατάσσει την COVID-19 στην κατηγορία Α, που είναι η πιο επικίνδυνη, κάτι το οποίο επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν lockdown και να θέτουν πολίτες σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας.

Η προσέγγιση αυτή “δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με αυτό που λέει η επιστήμη”, έκρινε ο ειδικός, ζητώντας να “κατέβει” η COVID-19 κατηγορία.

Ωστόσο, καθώς η κινεζική οικονομία αναμένεται να καταγράψει φέτος ένα από τα χειρότερα ποσοστά ανάπτυξης σε τέσσερις δεκαετίες, η έξοδος από την πολιτική “μηδενικής COVID-19” αποτελεί μια λεπτή επιχείρηση.

“Η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα μέτρα ελέγχου της COVID-19 και της οικονομικής ανάπτυξης έχει ξαναγίνει κεντρικό ζήτημα”, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ουάνγκ Τζε, ο οποίος σχολίαζε σήμερα τις αρνητικές επιδόσεις του τομέα των υπηρεσιών.

“Η κεντρική κυβέρνηση εξέδωσε πρόσφατα σαφείς απαιτήσεις για τον τρόπο περαιτέρω βελτίωσης της (υγειονομικής πολιτικής). Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές αρχές θα εφαρμόσουν ή όχι τις οδηγίες αυτές θα είναι καθοριστικής σημασίας”, σημείωσε.

Κοντά στην Σανγκάη, η πόλη Χανγκτζόου ανακοίνωσε ότι τερματίζει τα τεστ PCR σε μεγάλη κλίμακα –κάτι το οποίο αποτελούσε τον κανόνα στην περιοχή– με εξαίρεση μόνον αυτούς που έρχονται σε επαφή με οίκους ευγηρίας, σχολεία και βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

 Ξηλώθηκαν θάλαμοι διεξαγωγής τεστ κορονοϊού

Στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα -στην οποία φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία προκάλεσε το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί κατηγορήθηκαν ότι εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία-, σήμερα ξανάνοιξαν τα σουπερμάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, και στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς έπαυσαν και αυτά να απαιτούν αρνητικά τεστ PCR από τους επιβάτες.

Στην Τζενγκτζόου, στην κεντρική Κίνα, οι αρχές ήραν την απαίτηση τεστ για την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως και τα κτίρια κατοικιών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλοί θάλαμοι διεξαγωγής τεστ για τον νέο κορονοϊό ξηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες, μεγάλες ουρές ήταν ορατές το σαββατοκύριακο σε αυτούς που υπάρχουν ακόμη, κυρίως στο Πεκίνο και την Σεντζέν, στη νότια Κίνα, καθώς τα τεστ εξακολουθούν να είναι απαραίτητα σχεδόν παντού.

“Οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε σχολείο χωρίς αρνητικό τεστ 24 ωρών”, υπογράμμιζε χρήστης του διαδικτύου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, κινεζικό μέσο παρόμοιο με το Twitter.  “Ως εκ τούτου ποιος ο λόγος να κλείσουν θάλαμοι για τεστ χωρίς να καταργηθούν όλες οι απαιτήσεις για τεστ παντού;”, διερωτήθηκε .

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε σήμερα μείωση, ανερχόταν σε 29.724 στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικά, με τον αριθμό αυτόν να είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον κινεζικό πληθυσμό (1,4 δισεκατομμύριο).

Πηγή: (AFP-ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ