Το χριστουγεννιάτικο δέντρο κρύβει κινδύνους – Οδηγίες της Πυροσβεστικής σε περίπτωση φωτιάς

Η Πυροσβεστική προειδοποιεί σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει ο στολισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων ενώ δίνει και χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση φωτιάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός εξήγησε πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τυλιχτεί στις φλόγες.

Βγάζουμε τα λαμπάκια από την πρίζα

«Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις ενός μάχιμου πυροσβεστικού σταθμού για να αποδείξουμε πόσο γρήγορη είναι η καύση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό το οποίο προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλειά μας, ειδικά ουσιαστικά μέσα σε ένα διαμέρισμα, είναι να βγάζουμε αυτά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από την πρίζα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Ένας πυροσβεστήρας ανά όροφο

«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποσοβήσει μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα, σε ένα σπίτι. Είμαστε μάρτυρες σε τέτοιου είδους πυρκαγιές και μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά μπορούν να προληφθούν» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από ασφυξία λόγω του καπνού σε έναν κλειστό χώρο λέγοντας ότι οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες.
«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να μας σώσει τη ζωή και να να μας βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, οπότε αφενός βγάζουμε τα λαμπιόνια από την πρίζα όταν κοιμόμαστε ή πολύ περισσότερο όταν φεύγουμε από το σπίτι μας» συμβούλευσε τους πολίτες.

Κατεβάζουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς είναι να κατεβάσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και το δεύτερο να έχουμε έναν πυροσβεστήρα ανά όροφο. «Αυτό θα σώσει ουσιαστικά το σπίτι μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να καίγεται ένα σπίτι από μια αμέλεια της στιγμής, από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ