Khun Nilawan Pintong: 107 χρόνια από την γέννησή της – Το Google Doodle για την Ταϊλανδή ακτιβίστρια και εκδότρια

Το σημερινό Google Doodle τιμά την Ταϊλανδή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και εκδότρια, Khun Nilawan Pintong, η οποία ίδρυσε το πρώτο γυναικείο έντυπο της χώρας, το περιοδικό Satree Sarn που ενέπνευσε τις γυναίκες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του πολίτη και της κοινότητας.

Google Doodle: Τιμά την Εθνική Ημέρα των ΗΑΕ

Γεννημένη σαν σήμερα το 1915, η Khun Nilawan Pintong μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό στην Μπανγκόκ που εκτιμούσε την κοινωνική υπηρεσία και τη φιλανθρωπία. Συνέχισε να σπουδάζει αγγλικά και γαλλικά στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου Chulalongkorn. Μετά την αποφοίτησή της, δίδαξε για έναν χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας πριν ενταχθεί στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (Khrom Kosanakan).

Η Khun Nilawan Pintong έγινε αργότερα επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικού Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνάντησε δυτικά ιδεώδη που την ενέπνευσαν να αμφισβητήσει τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Σε ηλικία 32 ετών, η Khun Nilawan Pintong εγκατέλειψε τη σταθερή της θέση ως διπλωμάτης για να ξεκινήσει ένα περιοδικό για την ενδυνάμωση των γυναικών με το όνομα Satree Sarn.

Gerald «Jerry» Lawson’s: Η Google τιμά με Doodle τον… «πατέρα» του σύγχρονου gaming

Παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε με περιορισμένα κεφάλαια, έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά της Ταϊλάνδης. Το Satree Sarn πρόσφερε επίσης μια παιδική ενότητα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για μη προνομιούχους μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, το περιοδικό βοήθησε στην υποστήριξη του αλφαβητισμού σε αγροτικά σχολεία που διαφορετικά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά υλικό για ανάγνωση.

Η Khun Nilawan Pintong ίδρυσε ακόμη δύο περιοδικά: ένα εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό έντυπο που ονομάζεται Sapdha Sarn και ένα νεανικό περιοδικό που ονομάζεται Darun Sar. Όταν δεν ήταν απασχολημένη με τη διαχείριση περιοδικών, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Κέντρου PEN της Ταϊλάνδης, εκτελεστική γραμματέας του Ταϊλανδικού Ιδρύματος για την Εκπαίδευση στη Δημοσιογραφία και κατείχε θέσεις σε άλλους αξιόλογους οργανισμούς.

Google Doodle: Τιμά την ημέρα του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία

Το 1961, έγινε η πρώτη από την Ταϊλάνδη που έλαβε το Βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας Ramon Magsaysay, γνωστό και ως «Βραβείο Νόμπελ της Ασίας», το οποίο τίμησε τη συμβολή της στην οικοδόμηση του έθνους και την ενδυνάμωση των γυναικών.

 

Το Google Doodle για την Khun Nilawan Pintong

Khun Nilawan Pintong Google Doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ