Gerald «Jerry» Lawson’s: Η Google τιμά με Doodle τον… «πατέρα» του σύγχρονου gaming

Το σημερινό διαδραστικό παιχνίδι Doodle γιορτάζει τα 82α γενέθλια του Gerald “Jerry” Lawson, ενός από τους πατέρες του σύγχρονου gaming που ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το πρώτο οικιακό σύστημα βιντεοπαιχνιδιών με εναλλάξιμα δοχεία παιχνιδιών.

Το Doodle περιλαμβάνει παιχνίδια σχεδιασμένα από τρεις Αμερικανούς καλεσμένους καλλιτέχνες και σχεδιαστές παιχνιδιών: Davionne Gooden, Lauren Brown, και Momo Pixel.

Ο Λόουσον γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης σαν σήμερα το 1940. Από μικρός ασχολήθηκε με τα ηλεκτρονικά, επισκευάζοντας τηλεοράσεις στη γειτονιά του και δημιουργώντας τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα εξαρτήματα.

Παρακολούθησε το Queens College και το City College της Νέας Υόρκης πριν φύγει νωρίς για να ξεκινήσει την καριέρα του στο Palo Alto, Καλιφόρνια. Εκείνη την εποχή, η πόλη και η γύρω περιοχή είχαν γίνει γνωστές ως «Silicon Valley» λόγω της έκρηξης νέων, καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας που ξεκινούσαν στην περιοχή.

Όταν έφτασε στην Καλιφόρνια, ο Lawson εντάχθηκε στην Fairchild Semiconductor ως σύμβουλος μηχανικού. Μερικά χρόνια αργότερα, o Lawson προήχθη σε Διευθυντή Μηχανικής και Μάρκετινγκ του τμήματος βιντεοπαιχνιδιών του Fairchild, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης του συστήματος Fairchild Channel F (το «F» σήμαινε διασκέδαση!).

Αυτή ήταν η πρώτη οικιακή κονσόλα συστήματος βιντεοπαιχνιδιών που διέθετε εναλλάξιμα δοχεία παιχνιδιών, ψηφιακό joystick 8 κατευθύνσεων και μενού παύσης.

Το Channel F άνοιξε το δρόμο για μελλοντικά συστήματα gaming όπως το Atari, το SNES, το Dreamcast και άλλα.

Το 1980, ο Lawson εγκατέλειψε τη Fairchild για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, τη VideoSoft — μια από τις πρώτες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που ανήκουν σε μαύρους. Η εταιρεία δημιούργησε λογισμικό για το Atari 2600, το οποίο έκανε δημοφιλή το φυσίγγιο που ανέπτυξε ο Lawson και η ομάδα του.

Αν και έκλεισαν πέντε χρόνια αργότερα, ο Lawson είχε εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία και συνέχισε να συμβουλεύεται πολλές εταιρείες μηχανικών και βιντεοπαιχνιδιών σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του.

Το 2011, η International Game Developers Association αναγνώρισε τον Lawson ως πρωτοπόρο στον κλάδο για τη συνεισφορά του στο gaming. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δημιούργησε επίσης το Ταμείο Gerald A. Lawson για να υποστηρίξει υποεκπροσωπούμενους φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στο σχεδιασμό παιχνιδιών ή στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα επιτεύγματα του Lawson μνημονεύονται στο World Video Game Hall of Fame στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Ορίστε, Τζέρι!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα παιδιά του Jerry Lawson, Anderson και Karen Lawson, για τη συνεργασία τους σε αυτό το έργο. Παρακάτω μοιράζονται τις σκέψεις τους για το σημερινό Doodle και την κληρονομιά του πατέρα τους.

Ο Gerald Anderson Lawson ήταν μηχανικός, πάντα περίεργος, κριτικός στη σκέψη του και λογικός στο πώς έλυνε προβλήματα.

Μας προκάλεσε να επεκταθούμε πέρα ​​από τα όριά μας και ενθάρρυνε τους νέους να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ως παιδί τη δεκαετία του 1940, εμπνεύστηκε από τον George Washington Carver. Αυτή η έμπνευση έδωσε τη σπίθα που πυροδότησε την επιθυμία του να ακολουθήσει μια καριέρα στην ηλεκτρονική. Αγαπούσε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προφανείς προκλήσεις για τους Αφροαμερικανούς εκείνη την εποχή, τα επαγγελματικά του επιτεύγματα ήταν αρκετά αξιοσημείωτα.

Λόγω ενός κραχ στην αγορά βιντεοπαιχνιδιών, η ιστορία του πατέρα μας έγινε υποσημείωση στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλά βραβεία, υποτροφίες και μέσα ενημέρωσης που τον αναγνώρισαν.

Η οικογένειά μας είναι αιώνια ευγνώμων σε όσους εργάστηκαν ακούραστα για να φέρουν την ιστορία του στο κοινό.

Σήμερα, γιορτάζουμε μαζί με τον κόσμο τα 82α γενέθλια του μπαμπά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Google που συνεργάστηκε μαζί μας για να μοιραστούμε την ιστορία του πατέρα μας σε αυτό το Doodle.

Μακάρι η ιστορία του να συνεχίσει να εμπνέει πολλούς νέους σε όλο τον κόσμο για να πετύχουν κάτι αξιοσημείωτο.

Μπαμπά, ήσουν ο πάροχος, το κίνητρο, ο δάσκαλος, ο εφευρέτης, ο μέντορας και ο φίλος μας. Είμαστε απίστευτα περήφανοι για σένα και μας λείπεις. Ο πλανήτης ξέρει την ιστορία σου και δεν θα ξεχαστείς ποτέ!

Χρόνια πολλά Ποπ! Σε αγαπάμε!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ