Κατασκοπευτικό θρίλερ: Τι λέει ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία που συνελήφθη από το FBI

Την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού ανακοίνωσε το FBI με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία για μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας στη Ρωσία

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα της Πάτρας, «Πελοπόννησος» πως «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Ο Νίκος Μπογονικολός το 1985 αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 1987 διετέλεσε προέδρος, διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Από το 20ο4 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, Ουκρανία.

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της μπασκετικής Ολυμπιάδας στην ιστορία της. Μ’ αυτόν στην προεδρία του συλλόγου η πατρινή ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε Α2 και Α1 Εθνική (2006-2008), έχοντας επίσης κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο EuroCup Challenge. Η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά το 2008 και το 2010 ο Μπογονικολός αποχώρησε οριστικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το Παγκράτι και εξαφανίστηκε από τα αθλητικά δρώμενα. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aθλητικού Σωματείου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (2003-2006).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Τι αναφέρει το FBI

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Όπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ