“Κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τη Μόσχα”

“Κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τη Μόσχα”

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τις εγγυήσεις που δίνει η Μόσχα ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής.

«Μετά από αυτά που είδαμε στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τις υποτιθέμενες εγγυήσεις της Μόσχας όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών», είπε ο Ράσμουσεν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόταν σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας υπό τον όρο ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη και θα υιοθετήσει ειδικό καθεστώς για την αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Μολδαβία, μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ρουμανόφωνων, αναμένεται να υπογράψει στις 27 Ιουνίου μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας και της Υπερδνειστερίας, ο πληθυσμός της οποίας είναι ρωσόφωνος.

Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το 1994 η Ρωσία δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, όμως «αυτό που είδαμε πρόσφατα ήταν η δια της βίας οικειοποίηση εδαφών, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τους συμμάχους της, τόνισε εξάλλου καλώντας τη Ρωσία «να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χωρίς να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία».

Ο Ράσμουσεν επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει η Ρωσία τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών-μελών της και είναι έτοιμη να υιοθετήσει και επιπρόσθετα μέτρα, εάν παραστεί ανάγκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: 60 συλλήψεις υπό τον φόβο ταραχών

Η κρίση στην Ουκρανία αυξάνει τη δημοτικότητα του Πούτιν

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.