Καναδάς-κορονοϊός: Βοήθεια προς τους ψαράδες και επαναλειτουργία εθνικών πάρκων

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποδέσμευση 470 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (310 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τους ψαράδες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού καθώς και το σταδιακό άνοιγμα των εθνικών πάρκων της χώρας.

“Δεν ψαρεύεις τον αστακό μένοντας στο σπίτι”, δήλωσε ο Τριντό, ανακοινώνοντας τη νέα βοήθεια σε έναν τομέα που επλήγη ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της δυσκολίας να τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση μέσα σε ένα αλιευτικό σκάφος.

Οι αλιείς και οι παραγωγοί θαλασσινών χρειάστηκε να “προσπαθήσουν να βρουν πώς να οργανώσουν τον χώρο μεταξύ των ανθρώπων σε ένα αλιευτικό ή να ακυρώσουν τις δραστηριότητές τους”, δήλωσε ο Τριντό στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου.

“Δεν είναι μια εύκολη απόφαση”, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πτώση της τιμής των ψαριών αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες των ψαράδων, είπε ο Τριντό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σταδιακή επαναλειτουργία, από τις αρχές Ιουνίου, ορισμένων εθνικών πάρκων και ιστορικών χώρων, καθώς αρκετές επαρχίες έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

“Από τις αρχές Ιουνίου, ορισμένα εθνικά πάρκα θα επαναλειτουργήσουν εν μέρει, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να διασχίζουν τα μονοπάτια και τους χώρους πρασίνου όταν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση”, δήλωσε.

“Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Καναδούς να βγουν έξω όταν ο καιρός είναι καλός, απλώς πρέπει να τους βοηθήσουμε να το κάνουν με ασφάλεια”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι Καναδοί θα είναι δύσκολο να προγραμματίσουν φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας.

“Ξέρουμε ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι όπως τα άλλα”, δήλωσε ο Τριντό.

Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το οποίο ο νέος κορονοϊός μπορεί “να μην εξαφανιστεί ποτέ”, ο Τριντό απάντησε ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια όπως πριν.

“Ο κόσμος γνώρισε γρήγορες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, παλαιότερα μπορούσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο χωρίς να χρειάζεται να βγάλει τα παπούτσια του” κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο αεροδρόμιο. “Η Covid-19 είναι ένα από αυτά τα πράγματα που οδηγούν σε αλλαγές στις κοινωνίες μας”, “καλώς ή κακώς”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ