Kamal Ranadive: Αφιερωμένο στην Ινδή κυτταρική βιολόγο το doodle της Google

Στην Ινδή κυτταρική βιολόγο Kamal Ranadive είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google.

Η Kamal Ranadive ήταν μια Ινδή βιοϊατρική ερευνήτρια που είναι γνωστή για την έρευνά της στον καρκίνο σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και ιών, τον 20ό αιώνα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ινδών Γυναικών Επιστημόνων. Είχε γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου 1917 και η Google τιμά τα 104 χρόνια από τη γέννησή της. Η Kamal Ranadive ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα για τον καρκίνο.

Το doodle έχει εικονογραφηθεί από τον καλλιτέχνη Ibrahim Rayintakath που έχει έδρα την Ινδία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ibrahim rayintakath (@ibrahirn)

Ποια ήταν η Kamal Ranadive

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1917 στην πόλη Πούνε της Ινδίας.

Ο πατέρας της ήταν βιολόγος που δίδασκε σε Κολέγιο στην Πούνε και ήθελε όλα τα παιδιά του να είναι καλά μορφωμένα. Ήταν αυτός που την ενθάρρυνε να γίνει γιατρός αλλά ήθελε και να παντρευτεί η κόρη του γιατρό. Ωστόσο, εκείνη ξεκίνησε την κολεγιακή της εκπαίδευση με κύρια μαθήματα τη Βοτανική και τη Ζωολογία.

Πήρε πτυχίο στην επιστήμη, ενώ στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στη Γεωπονική Σχολή της Πούνε όπου έκανε το μεταπτυχιακό της, ενώ έκανε διδακτορικό  το 1943 με ειδικό αντικείμενο τη μελέτη των κυττάρων. Παντρεύτηκε έναν μαθηματικό και μετακόμισε στο Μουμπάι και απέκτησε έναν γιο.

Παράλληλα, εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC).

Έπειτα από υποτροφία στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επέστρεψε, τη δεκαετία του ’60, στο Μουμπάι και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Ως διευθύντρια του Κέντρου και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα, η Ranadive ήταν από τους πρώτους ερευνητές στη χώρα της που ανέφεραν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας.

Ήταν επίσης υπεύθυνη για την ίδρυση νέων ερευνητικών μονάδων καρκινογένεσης, κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας. Τα επιτεύγματά της περιλαμβάνουν έρευνα για την παθοφυσιολογία του καρκίνου μέσω των ζώων, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω εκτίμηση των αιτιών διάφορων ασθενειών, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του οισοφάγου. Επίσης, είναι από αυτούς που εντόπισαν τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών. Ήταν μια μεγάλη έμπνευση για τις Ινδές γυναίκες επιστήμονες να εργαστούν στην έρευνα για τον καρκίνο.

Μεταξύ άλλων, η Ranadive μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί λέπρα, και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Το 1973, μαζί με 11 συνάδελφους της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικούς τομείς. Σήμερα, η Ένωση παρέχει υποτροφίες και τις ενθαρρύνει να ασχολούνται με την επιστήμη.

Kamal Ranadive

Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, η Ranadive εργάστηκε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες ως εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Kamal δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τον καρκίνο και τη λέπρα.

Πέθανε στις 11 Απριλίου 2001 στα 83 της χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ