Julieta Lanteri: Το Google Doodle για την Ιταλίδα γιατρό που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 150α γενέθλια της Julieta Lanteri, μιας Ιταλίδας γιατρού και της πρώτης γυναίκας που ψήφισε στην Αργεντινή και τη Νότια Αμερική. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών και εργάστηκε ακούραστα για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Lanteri γεννήθηκε την ημέρα αυτή στην Ιταλία το 1873. Η οικογένειά της μετανάστευσε στην Αργεντινή όταν ήταν έξι ετών. Έγινε η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στην Εθνική Σχολή της Λα Πλάτα και στη συνέχεια σπούδασε φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Απέκτησε το πτυχίο της ιατρικής το 1907 — ήταν μια από τις πέντε πρώτες γυναίκες που το έκαναν στην Αργεντινή. Για τα επόμενα 13 χρόνια, η Lanteri ταξίδευε τακτικά στην Ευρώπη για να εργαστεί σε νοσοκομεία και να μάθει για την υγειονομική περίθαλψη για γυναίκες και παιδιά.

Πέρα από τις ικανότητές της ως γιατρός, η Λαντέρη ήταν και σουφραζέτα. Το 1910, βοήθησε στη διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών. Τον επόμενο χρόνο, απέκτησε την Αργεντινή υπηκοότητα και έγινε η πρώτη γυναίκα που ψήφισε στη Νότια Αμερική όταν ψήφισε για τις εκλογές του Συμβουλευτικού Συμβουλίου. Μετά από αυτό το μνημειώδες επίτευγμα, ο Εκλογικός Νόμος άλλαξε για να απαιτήσει στρατιωτική θητεία — μόνο άνδρες επιτρεπόταν να καταταγούν.

Παρά τα συνεχή εμπόδια που αντιμετώπιζε, η Λαντέρη δεν έκανε πίσω. Δημιούργησε το δικό της πολιτικό κόμμα, την Εθνική Φεμινιστική Ένωση, και έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της Εθνικού Βουλευτή από το 1919 έως το 1932. Η πλατφόρμα του κόμματος ήταν η καθολική ψηφοφορία, η ισότητα των φύλων, οι δίκαιες συνθήκες εργασίας, η υποστήριξη των παιδιών, τα επιδόματα μητρότητας και πολλά άλλα.

Οι γυναίκες της Αργεντινής έλαβαν τελικά το επίσημο δικαίωμα ψήφου το 1947. Αν και δεν μπορούσε να το δει με τα μάτια της, οι συνεισφορές της Lanteri βοήθησαν αναμφίβολα να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Η σκληρή της αποφασιστικότητα θυμάται παντού σε όλη τη Νότια Αμερική.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ